Ska du söka praktik som VFU, NFK eller Internship? Se hit. EDIT var på plats när Anders Allegrind från Career Center guidade JU: s studenter hur man söker praktikplats.
Till att börja med ska vi bena ut vad de olika förkortningarna för praktik står för. VFU betyder verksamhetsförlagd utbildning och NFK står för näringslivsförlagd kurs. Internship betyder kvalificerad praktik men dessa förkortningar handlar om den del av vår utbildning som rör praktik, alltså en möjlighet att träna oss i vårt framtida yrke.
Söka ditt intresse
Första steget i sökningsprocessen handlar om att hitta ditt intresse. Praktiken innebär ett steg i din karriärresa och du bör sträva efter att finna en praktikplats som rör det du vill arbeta med. För att söka ditt intresse och på så sätt finna rätt praktik finns olika ingångar du kan analysera.
Den första ingången är intresse. Börja med slutet och fundera på vad du vill uppnå med din praktik. Se inåt och försöka precisera vad du vill. Våga drömma.
En av dessa är kultur. Sök på företagets hemsida och läs på om företaget. Fundera över ifall kulturen passar dig? Kulturen på arbetsplatsen kommer du utvecklas i och påverkas av.
En annan ingång till praktiken är typ. Se till att vara införstådd med vad praktiken innebär, vad kursen förväntar sig av dig och vad du vill ha ut av din praktik. Precisera vad du vill och var tydlig med ditt ansvar till företaget.
Placering. Vilka orter kan du praktisera i? Vad har du för möjligheter? Ibland kan den viktigaste frågan på arbetsintervjun vara ifall du kan bo i staden där praktiken/jobbet finns.
Hitta praktikplats
När du har funnit ditt intresse och vet vart du vill söka dig är det dags att börja söka potentiella praktikplatser. Här listas några webbplatser där du kan söka praktik:
VFU/NFK | Praktik utomlands | Internships |
ju.jobteaser.se | europages.com | aiesec.org |
allabolag.se | embassypages.com | iagara.com |
svid.se | studentjobb.se | iaste.se |
largestcompanies.se | globalplacement.com | |
maketrade.se | internjobs.com | |
sverigeshandelskamrar.se | ||
sisp.se |
Andra sätt att hitta praktikplats är att söka kontakter på LinkedIn. Använd kontakter från tidigare jobb du har haft, kanske har du haft ett samarbete med ett företag under studierna som söker praktikanter? Företag som samarbetar med JU erbjuder ofta praktikplatser, fråga en programansvarig så kan du möjligen få en lista på dessa företag. Science Park som ligger ett stenkast från Campus har många unga företag som eventuellt söker praktikanter. Se även artiklar och jobbannonser.
Fundera på vilka företag som behöver din kunskap och fundera också på ifall du kan vidga ditt perspektiv. Ditt drömjobb kanske inte söker en praktikant för tillfället men ett annat företag med liknande verksamhet gör det, öppna upp för möjligheten att ansöka om praktik på det företaget också. Sprid ordet att du ska ut på praktik. Prata med folk eller tala om det för dina vänner på sociala medier. Eventuellt vet någon ett företag som kan behöva din kompetens. När vi väl är inne på sociala medier poängterar Allegrind också att man ska visa gott omdöme på sociala medier. Du är inte svår att finna och företag kan enkelt kolla upp dig när de läst din ansökan.
Förberedelser
Hur förbereder du dig bäst inför att ansöka praktikplatser? Här följer ett par förberedelser från Career Center;
- Ha CV och personligt brev klart när du börjar söka praktikplats.
- Analysera företagets verksamhet, värderingar och visioner och ta upp det i din ansökan.
- Presentera din utbildning och lyft fram det innehåll som passar företaget.
- Öva på telefonsamtal och arbetsintervjun med Career Center eller en vän.
- Ska du söka praktikplats utomlands? Google på landets arbetsmarknadsinformation och regler. Möjligen finns CV-specifikationer du behöver följa.
Ansökan och kontakt
När du kontaktar din potentiella praktikplats börja med att introducera dig själv, tala om vad praktiken gäller och vilken period det gäller. Då kan arbetsgivaren placera in din praktik i en mental kalender direkt och vet oftast direkt då också om det är möjligt eller inte. Fortsätt med att berätta om din kunskap och vad den kan bidra med till företaget. Till sist tipsar Allegrind om att nämna någon annan av dina meriter och avsluta med att ställa en smart fråga. Den smarta frågan kan till exempel röra företagets framtidsvisioner.
När du ringer dina potentiella praktikplatser bör du göra det i rätt ordning. Det vill säga, ifall du har tio företag du ska ringa och de är rangordnade i ordningen vilken praktik du helst har, börja ringa företaget på plats nummer tio. På så sätt övar du under tiden du ringer och blir självsäkrare på det du ska säga.
När det gäller att mejla eller skicka in sin ansökan på företagets webbportal anpassar alltid företaget ansökningsprocessen så att den passar dem. Oftast tar processen mycket tid och därför kan det vara bra att ringa företaget, säger Allegrind. När du mejlar ska du alltid ha informationen angående den önskade praktiken i mejlet och i ansökningshandlingarna. I mejlet bör du presentera ett gott resultatet du har åstadkommit tidigt.
På praktiken
När du väl har fått en praktikplats och du är där för att träna dig i ditt framtida yrke, kom ihåg att du inte kan allt och be om hjälp för att lära dig istället. Var nyfiken och fråga. Se till att du får relevanta och kvalificerade arbetsuppdrag. Om du blir placerad på en avdelning kan du be om variation och möjligheten att se fler avdelningar. Bygg nätverk och ta kafferaster är viktigt. Dessutom bör du avvakta med förbättringsförslag på arbetsplatsen om du har några tills ett par veckor in i praktiken. Än en gång, kom ihåg att du inte kan allt och att du är där för att lära dig.