Den 3–6 februari är det dags för årets upplaga av SmåLit, Smålands litteraturfestival. I år genomförs festivalen digitalt och välkomnar litteraturintresserade från hela landet att delta. Du som besökare bjuds på bland annat författarsamtal, en digital bokvägg och Studio SmåLit – där festivalen sätter Småland på litteraturkartan.
I veckan är det dags. För sjätte året i rad välkomnas litteraturintresserade till Smålands litteraturfestival, SmåLit. Till skillnad från tidigare år kommer festivalen genomföras digitalt och kan ses kostnadsfritt i hela landet. Rebecca Lidén, koordinator för SmåLit hoppas att de genom den digitala festivalen kan nå ut till nya människor som tidigare år inte haft möjlighet att besöka festivalen på plats.
SmåLit har sedan starten 2016 mötts av positiv respons från sina besökare och en längtan efter ett litteraturforum att samlas kring har funnits i regionen. Festivalen har tidigare arrangerats i Jönköping, Värnamo och Tranås, och i år deltar även Eksjö. Varje kommun har sin egen dag under festivalen och bjuder på livesändningar där samtalen sker direkt i rummet för att ge en här-och-nu-känsla. Festivalen kommer sändas via smalit.se och förutom livesändningar kommer förinspelat material läggas upp, som även finns kvar på hemsidan fram till den 20 februari.
”Det finns både en bredd och ett djup. Både en feststämning och en folklighet, ett djup och en intellektuell stimulans”, säger Rebecca Lidén som koordinerar SmåLit.
Programmet är utformat för att passa folk i alla åldrar, litteratursmaker och intressefrågor. Det bjuds på författarsamtal med bland annat Håkan Nesser och Bodil Jönsson. Via formatet Studio SmåLit får besökarna möjlighet att ta del av författares, många lokala, arbeten och vilka projekt de har igång just nu – vilket även går att göra på hemsidans digitala bokvägg. Detta har blivit ett alternativ till den fysiska bokmässan som äger rum i Jönköping varje år.
”Vi kommer även på Stadsbiblioteket i Jönköping att ha en rumslig bokvägg där man kan titta på böckerna, bläddra i dem och köpa dem under februari.”
Rebecca arbetar även som bibliotekarie och har alltid haft ett stort intresse för berättande och möten mellan människor. I rollen som koordinator är Rebecca med och utvecklar, bygger upp festivalen långsiktigt och genomför festivalen varje år tillsammans med en projektgrupp. Projektgruppen består av representanter från alla deltagande orter, en styrgrupp med rättskontakter och många samarbetspartners. Det innebär allt från att producera innehåll, till avtal och samordna möten med olika personer.
Årets tema är paus, vilket uppstod i samband med en novelltävling efter förra årets festival, där 274 bidrag deltog. Rebecca berättar att de har varit nyfikna på hur pausen påverkar hälsan och vårt skapande positivt, men även tiden för reflektion. Utmaningen med festivalen detta år har varit att vara öppen och kreativ, då de har fått tänka om flera gånger, lära sig en hel del nytt och lösa allt på ganska kort tid. En utmaning är att få folk att hitta in och delta, men även att skapa samhörighetskänslan som en festival vill skapa.
”Det känns viktigt att det blir rätt, lätt att hitta och känns välkomnande”, säger Rebecca Lidén.
Rebecca Lidén vill även tipsa om Studio SmåLit, tio minuters samtal med författare som släpps lagom till lunch, 12:00, under festivalveckan. Den som letar inspiration får heller inte missa SmåLits författarscen, finalen på SmåLit, lördag 18:00.
Vill du veta mer om festivalen och årets program, gå in på https://www.smalit.se