Idag, tisdag, kom beslutet om att Jönköpings Universitet liksom alla skolor i Sverige från gymnasiet och uppåt rekommenderas att distansförlägga all utbildning. Detta med anledning av corona-oron.
Onsdag förra veckan, förfest hos en kompis med hela gänget samlat. Vi umgicks och hade kul, de flesta hade nog tankarna på helt annat än corona. Så mitt under kvällen kom nyheten att Akademien inte skulle vara öppen denna onsdag, på grund av regeringens reglering om evenemang innefattande fler än 500 personer. Det blev något av ett antiklimax för de flesta på festen – onsdagar är ju klubbdagen.
Därifrån eskalerade det.
Evenemang efter evenemang ställdes in. Hyllor i mataffärer tömdes. För varje dag som gick blev virusets påverkan mer och mer påtaglig, och det blev också genast tydligt vilken vattendelare corona är.
Det finns de som tycker att man ska stanna hemma helt, med det rättframma syftet att jämna ut kurvan av sjukdomsfall. För även om majoriteten av oss elever på JU inte riskerar att få allvarligare symtom än snuva, hosta och eventuellt feber, kvarstår det faktum att vi kan bära på smittan. På det sättet kan vi trots att vi känner oss ganska friska smitta andra.
I längden riskerar en snabb spridning att belasta vårt sjukvårdssystem så till den grad att vi inte längre kan ge vård varken åt alla som påverkas allvarligt av viruset, eller åt de personer som söker vård av andra anledningar. Därför menar nu många att det är själviskt att vistas bland folk; att social distansering är rätt väg att gå.
Det är lätt att förstå folk som tänker så här och vi ska inte vifta bort deras oro. Det är fint att se att så många bryr sig om andras bästa och om samhället i stort. Samtidigt ska vi kanske inte låta corona påverka oss hur mycket som helst.
Tittar vi på hur sjukdomen faktiskt sprider sig så kan vi se att det med största sannolikhet är lättare att undvika smitta än vad som framställs i många delar av media. Även om det såklart är svårt att säga någonting med säkerhet. Enligt Agnes Wold, svensk läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, sprids smittan allra främst genom kontakt med nära och kära, snarare än med främlingen på bussen eller i mataffären. Detta eftersom sjukdomen inte är luftburen – den sprids bara i luften inom två, absolut max tre meter, enligt henne. Den kan alltså inte spridas genom ett helt rum, och stannar inte heller kvar i rummet flera timmar efter att den smittade personen lämnat, vilket är karaktäristiskt för luftburna smittor. Inte heller verkar corona smitta under inkubationstiden, enligt Folkhälsomyndigheten.
Vad Wold däremot varit tydlig med att lyfta fram som ett problem är nedstängning av förskola och grundskola. Var ska barnen ta vägen då? Antingen blir det föräldrarna som får stanna hemma, och då finns det risk att förlora viktig sjukvårdspersonal som annars hade kunnat förse folk med vård. I värsta fall blir det mor- och farföräldrarna som får ställa upp och passa barnen. Här blir det problematiskt, för det är ju precis den här gruppen av människor vi ska skydda.
Nu har alltså Sveriges regering fattat beslutet att all undervisning på Sveriges skolor från gymnasiet och uppåt bör förläggas till distans. Dessutom förbereder man för just det som Wold avråder ifrån – en eventuell nedstängning av även förskolor och grundskolor.
En avgörande anledning till att regeringen gått ut med detta kan hävdas vara det politiska spelet. Sveriges regering har på ett sätt egentligen inte mycket annat val än att följa Danmarks, Norges och nu senast Finlands exempel i skolfrågan, eller åtminstone göra någonting. Annars är de partier som inte har makten snabba med att utnyttja detta och påstå att regeringen inte är tillräckligt handlingskraftig.
De har inte nödvändigtvis fattat fel beslut, men vi bör noga vara noga med att se båda sidor av allting. Alla åtgärder har konsekvenser.
Gör det du kan för att undvika att föra smittan vidare, tvätta händerna, rör inte ansiktet; allt det där du redan hört om. Och om du vill stanna hemma – gör det, det är beundransvärt om du klarar det i flera veckor. Men låt dig inte stressas upp för mycket och var kritisk mot det du läser. Det är inte pesten det handlar om.