Om knappt en månad ska JU Solar Team med hjälp av solenergi köra från Darwin till Adelaide, dryga 300 mil, och förhoppningarna ligger på att slå JUs tidigare placering i tävlingen Bridgestone World Solar Challenge. ”Vi måste slå åttonde plats, det är det vi vill” säger Oscar Schenström som är en utav de två medlemmar ur JU Solar Team som vi har intervjuat. Tillsammans med LisaBeth Sundström berättar Oscar om förväntningar, mål och hur resan för laget har sett ut hittills.
Det är cirka en vecka kvar innan de första utav de 16 medlemmarna i JU Solar Team beger sig till andra sidan jorden för att tävla med en solenergidriven bil som de har byggt alldeles själva. Tävlingen är världens största i sitt slag och deltagarna består av toppuniversitet från hela världen som samarbetar med stora företag. I år ska rekordmånga lag tävla i det cirka fem dagar långa loppet, totalt 53 lag varav fyra är från Sverige. Oscar beskriver hur det kommer bli tufft att nå deras mål med tanke på det stora antalet konkurrenter.
– Det kommer bli svårt med så många lag. Att åka dit och få bilen godkänd till att få köra, bara det är en stor bedrift. Blir den godkänd att få köra så får vi se sen hur det går, berättar han.
– Ambitionen finns ju att vi ska nå en högre placering än tidigare lag från JU, säger LisaBeth.
Bilen, som i år kallas Axelent, har byggts från grunden utav teamet som är uppdelat i tre olika grupper. Mekanikgruppen bygger och designar själva bilen medan elektronikgruppen ansvarar för alla komponenter som går in i bilen. Den tredje gruppen är marknadsgruppen som ser till att få sponsorer, sköter det logistiska, marknadsföringen och kommunikation. Rollerna i gruppen förändras dock nu när teamet går in i en annan fas av projektet.
– Nu har bilen skickats iväg, innan dess handlade det såklart mest om att få färdigt den. Nu är det mycket fokus på våra rutiner där nere, hur vi ska frakta saker och hur vi ska agera i olika scenarion. Det krävs mycket planering, berättar Oscar.
Under intervjun blir det tydligt att projektet är långvarigt och innebär mycket jobb. LisaBeth och Oscar jämför det med att driva ett företag och att det är som att ha ett extrajobb, inte som att gå i skolan som vanligt. Jag frågar hur intresset uppstod för de båda att anmäla sig till kursen som projektet är del av.
– Jag visste ingenting om det här projektet när jag började, jag fick först veta om det genom en person som gav information på en av mina föreläsningar. Då tänkte jag direkt ”jättecoolt projekt, här måste jag ju vara med!” och så är det självklart en jättebra erfarenhet att ha, berättar LisaBeth.
Oscar säger att det var likadant för honom; han visste ingenting om projektet innan han började och fick veta om det på samma sätt.
– Jag var också intresserad av att göra något mer utanför skolan, så då passade ju detta projektet perfekt.
Väl i Australien ser de båda mest fram emot att träffa de andra lagen och få se hur de har löst liknande problem som de själva stått inför.
– Första veckan kommer vi hålla till på en racingbana för att fixa med bilen och provköra den. Då kommer alla lag vara där och ha varsitt garage som vi kan gå emellan och prata med de olika lagen, berättar Oscar.
Framöver kommer vi alla ha chans att följa lagets resa på sociala medier och deras hemsida. LisaBeth berättar att det även nu finns en flik där som man kan kolla in, ifall man vill bli en del av teamet som ska tävla nästa gång. En utav kurserna som man ska läsa för att delta i projektet börjar redan i vår och ansökningarna har öppnat. Det är en introduktionskurs som erbjuder baskunskaper och teori inför det praktiska bygget.
– Det är väldigt mycket man ska lära sig i början innan man kan börja bygga, berättar LisaBeth.
– Det är bra att ha den kursen, för då ges det mer tid att tänka igenom saker och man slipper stress, tillägger Oscar.
De båda uppmanar folk till att söka kursen och uppleva detsamma som de nu har gjort, främst för alla människor man får träffa men också möjligheterna man får karriärmässigt.
– Det är jättekul att jobba med det här projektet, man får träffa massa olika människor från olika delar av JU, säger LisaBeth och fortsätter,
– Vi samarbetar också väldigt nära med företag och många utav dessa plockar ju folk direkt från vårt team.
Själva tävlingen börjar den 13:e oktober men redan nu i veckan kan man ta del av lagets skapelser. På onsdag och torsdag kommer laget stå i entrén till JTH och släppa sitt eget solar car racingspel som man kan tävla i samtidigt som man njuter av en kopp kaffe.