LEDARE: En dag vill vi bli Sveriges främsta studentdrivna skoltidning

Så länge jag kan minnas, har jag skrivit. Allt från sagor, teatermanus och bloggar till krönikor. Jag minns, att jag redan när jag var liten tyckte att det var så mycket enklare att uttrycka vad jag ville säga i skrift. Att prata framför klassen gjorde mig nervös och orden jag ville säga fastnade på tungan, men i skrift kunde jag uttrycka allt jag ville förmedla.

Något av det bästa jag vet är att påverka människor via texter jag skrivit. Att pussla med ord och vända och vrida på meningar för att leta efter formuleringar som känns djupt ner i magen. Att skriva på ett sätt som får läsaren att stanna upp, tänka till och känna efter. Att på något vis, kanske, förändra något genom skrivandet.

Min första riktiga framtidsdröm var att bli journalist. En resande reporter, närmare bestämt. Jag föreställde mig hur jag reste jorden runt, skrev om viktiga händelser och genom mina texter visade hur världen såg ut. För även om skrivandet i sig är viktigt, är det objektiva berättandet ännu viktigare. I skrivande stund studerar jag något helt annat än journalistik, men kärleken för skrivandet som plattform finns kvar. 

Journalistiken kommer som en underdog, där andra krafter som kanske försöker tysta sanningen blir överröstade av människors förmåga att berätta. Det är en dold styrka. Ord som egentligen bara är ord, bildar meningar som bär på fakta. Individer som har svårt att höja sina röster, kan genom skrivandet ropa högt, klart och skarpt. 

Kanske är det aningen för ambitiöst och på gränsen till klyschigt att i min första ledare för Jönköpings Studentkårs nystartade skoltidning skriva om journalistikens krafter, men jag vågar ändå påstå att tryck och- yttrandefriheten är något av det viktigaste vi har. Det fria ordet. Att objektivt skriva, beskriva och förmedla nyheter och händelser, och därmed skapa forum för debatt och för diskussion. Det är viktigt. 

Vi på EDIT vill verka som studentkårens röst utåt. I första hand kommer vi kanske inte att rapportera om världsnyheter, men vi kommer att arbeta för att alla studenter på JU ska få reda på allt som händer på och omkring campus. Av studenter, för studenter. Genom journalistik i alla dess former vill vi konstant utvecklas och sträva efter en transparent kommunikation. 

När jag och Lucas satte oss ner för att punkta upp våra mål för EDIT, var vår vision solklar. En dag vill vi bli Sveriges främsta studentdrivna skoltidning. Det börjar nu. Så, med det sagt, välkomna till EDIT. Vi kommer göra allt vi kan för att från och med nu bli Jönköpings studenters främsta nyhetsmedium. Vi hoppas att ni hänger med.

Translate
Verified by MonsterInsights