Denna vecka är det återigen dags för ”Week of health” på campus. Varje år anordnar studentkåren tillsammans med studenthälsan en hel vecka med event för att belysa alla aspekter av hälsa, såväl fysisk som psykisk. Det här året finns det möjlighet för alla studenter att träna gratis med JUSA, testa ”plogging” och gå på inspirerande föreläsningar.
Josefin Dahlberg är en influencer, utbildad journalist och föreläsare. Hon kickade igång studentkårens ”Week of health” med sin inspirerande lunchföreläsning där hon pratade om sin tidigare relation till alkohol och hur hennes liv förändrades efter hon valde att bli nykter vid 20 års ålder.
Hon pratade om vikten att sätta sig själv i fokus för att nå sina mål och drömmar. Det är viktigt att våga drömma stort och låta det ta tid, det är hennes motto, ”Dream big, work hard and stay calm”. Efter föreläsningen fick jag ställa några frågor om hur hon hanterar sin vardag och hur hon motiverar sig själv i svåra stunder.
Vilka är dina bästa tips för att komma upp på morgonen?
– Man ska inte snooza, man gör sig själv en otjänst. Man kan också locka sig själv med att göra en god frukost, ta en härlig kaffe hemma, göra någonting så man vet att det blir en mysig grej av att gå upp. Gå och lägg dig i tid, så blir det inte en så jobbig grej att gå upp.
Hur motiverar man sig själv efter vad man själv anser vara ett misslyckande? Till exempel inte får godkänt på en tenta eller inlämning?
– Först tillåta sig själv att känna det att ”ja det här kändes aspissigt”, men sen också bestämma sig för att man har grinat klart över det. Verkligen förstå att ingenting kommer bli bättre av att hålla fast vid den här känslan. Det kommer bara dra ner mig och göra att jag får ett ännu sämre resultat nästa gång. Och istället vara lite bestämd och välja att nu bryta det här tankemönstret och istället fokusera på nästa tillfälle, nästa chans eller prova någonting nytt. Så man inte stannar kvar i det där, för den enda som förlorar på det är ju en själv men man begränsar sig själv och istället då tänka ”okej jag hade inte pluggat tillräckligt mycket, jag får plugga lite mer”. Som sagt fokus på lösningen istället. Men absolut tillåt dig själv att känna först men sätt en deadline för klagandet. Det är ju att klaga på sig själv, intala sig att man inte är tillräckligt bra. Välja att rikta fokus till det andra.
Vilka är dina bästa tips på att hitta arbetsro?
– Nu är jag egenföretagare och kan styra väldigt mycket själv, men också våga sätta lite krav på sin arbetsplats. Vi är så himla fokuserade på att all makt ligger på arbetsgivaren och att vi måste passa in för att de ska vilja ha kvar en. En arbetsgivare gillar ju också personer som är engagerade, att våga sätta krav. För mig är det viktigt att få en timme där jag kan gå och träna till exempel mitt på dagen och den timmen tar jag igen på kvällen, om det är det man mår bra av. Våga sätta gränser och våga skapa sina möjligheter och inte tror att alla sitter och jobbar mellan 09 och 17 vid sina kontorsbord, det är det man måste göra. De flesta arbetsplatser ju mer flexibla än vad vi tror det är bara det att vi inte vågat fråga. Ta det du behöver på allvar du kommer göra ett bättre jobb, och då kommer du också få bättre resultat.
Hur utmanar man sig själv utan att ta på sig för mycket?
– Jag tror att det är viktigt att komma ihåg den här 50/50, jobba hårt, och då måste jag återhämta mig mycket. Så ska jag satsa, måste jag vila. Att man hela tiden har med sig det tänket. Så att man bara satsar, satsar, satsar för att vi har en energibank och är den slut så är den slut. Vi måste fylla på den genom att vila, bara ha med sig det tänket.
Hur klarar man av att säga nej till alkohol när det är en så stor del utav det sociala?
– Där handlar det återigen om att inte bry sig så mycket om vad andra tycker och tänker. Man ska inte se sig själv utifrån andras ögon, utan se sig själv inifrån och vad mår jag bra av. När jag visste svart på vitt att jag inte mår bra av att dricka, då blev det mitt prio ett och vad alla andra tyckte och tänkte är liksom inte viktigt. Så det handlar om att ta sitt eget välmående på allvar, att våga vara sann mot sig själv och att om någon ifrågasätter en så får man fråga sig om det spelar någon roll, och svaret är nej, det är ditt liv. Så ha fokus på dig själv istället för utifrån vad alla andra tycker och tänker. Men sen också kanske vara schysst mot sig själv att inte utsätta sig för mycket för sådana situationer. Om du är i början av att vara nykter så kanske du inte ska gå ut och festa fem dagar i veckan, utan välja att umgås med personer som är schyssta och respekterar det och vet om det. På samma sätt som vilka man delar sina drömmar med, välj vilka du omger dig med sen tror jag att ju längre man varit nykter desto lättare är det att säga nej. Allt handlar om att vara schysst mot dig själv.
PS
Studenthälsan är öppen för alla studenter. På studenthälsan kan du träffa en kurator om du behöver någon att prata med. Det finns även ett rum där du kan vila en stund.
Mer info finns på ju.se.