Det är få saker som gör mig förbannad. Jag kan bli sur, irriterad och upprörd, men det är inte ofta det händer. Men förra veckan blev jag, rent ut sagt, förbannad.
Stina Wollters instagramkonto stängdes ner. För ett par dagar sen small det igen som en tung dörr, helt plötsligt fanns det inte. Flera gånger om har bilder hon publicerat tagits bort med anledning att de ”bryter mot Instagrams regler”. Men nu, för ett par dagar sedan, raderas hela kontot. Sex år av minnen, bilder, inlägg och texter. Raderade. Varför? På grund av ett konstnärligt porträtt av en tjock kropp.
Per ren automatik tar det emot att använda ordet tjock, även om det bara är i beskrivande syfte. Jag hade kunnat använda mullig, kraftig eller större, men på något vis känns det som att jag bidrar till det skeva stigmat då – att det automatiskt är negativt att vara tjock och direkt positivt att vara smal. Vi har en tendens att direkt koppla tjock till negativt, vilket i princip är exakt vad Instagram gör genom deras shadowbans.
Begreppet shadowbanning är något som Instagram själva förnekar, men som förekommer för ett flertal olika konton. Till en början användes det för att minska antalet spamkonton och fejkanvändare, men på senare tid har begreppet fått ett annat syfte – censur. Ett konto som har en shadowban över sig går knappt att hitta genom sökfunktionen, syns inte i hashtags samt får inlägg raderade oftare än andra konton. Ofta förekommer det hos konton som på olika sätt förespråkar kroppsaktivism eller feminism, som Stina Wollter. Även kontot Tuggmotstånd har en shadowban över sig, testa att söka efter det så förstår ni hur det funkar.
Problematiken hamnar i att reglerna som Instagram hänvisar till när inlägg raderas, inte verkar gälla för alla. När Stina lägger upp en bild eller en film på hennes kropp, som sedan anmäls för att vara ”pornografiskt innehåll”, raderas den. Men hur kan då en bild på en annan lättklädd kropp, vara accepterad? Vad är det som skiljer dem åt? Genom shadowbanning lyckas Instagram dölja konton som de anser vara olämpliga, men frågan är vad de definierar som olämpligt innehåll.
Kropp som kropp, kan man tycka. Om mängder av influencers, modeller och andra kvinnor får posera lättklätt, varför får inte Stina Wollter göra detsamma? Vad är det som är så provocerande med hennes kropp i underkläder?
Det är svårt att förstå logiken. Kroppar som inte passar in i normen tas bort eftersom de är obekväma. Tjocka kroppar med hår och celluliter raderas, medans smala kroppar får vara kvar. Budskapet blir så skevt. Alla människor som kämpar med kroppshets och vacklande självförtroende får här bevisat, svart på vitt, att kroppar måste se ut på ett visst sätt för att få synas och ta plats.
Stina fick tillslut tillbaka sitt konto, efter flertalet anmälningar och protester. Säkerligen kommer hon fortsätta publicera inlägg som upprör Instagram, och säkerligen kommer hon censureras igen. Instagram kommer troligtvis fortsätta förneka fenomenet shadowbanning, för att sedan fortsätta att selektivt censurera innehållet.
Så jag blir förbannad. Skogstokig. Galen. Instagram upprätthåller de skeva kroppsideal som samhället på så många sätter försöker utvecklas ifrån, och hur de än kan försöka försvara sig, talar dessa bilder för sig själva.