SSA sprider medvetenhet på campus

Härlig atmosfär, vegansk mat och chansen att komma hem med ett eller flera gratis plagg. Det erbjöds när SSA under torsdagen anordnade ett clothes swapping event, i samband med en vecka som de kallar för ”Action week”. Allt skedde i enlighet med föreningens miljövänliga anda, som studenter även fortsatt kommer kunna att ta del av under deras framtida events.

Med flera klädhängare fulla av plagg och jeans uppradade på scenen kunde besökarna till eventet ”Sustainable & Chill” plocka sina favoriter att ta med sig hem. Det var en lugn och trevlig stämning i Rio, där eventet ägde rum, när folk njöt av varandras sällskap och den veganska tacobuffén. Inez Lazrek, som är president för SSA, berättar om syftet med detta återkommande event.

Kort fakta om SSA
SSA står för Students for Sustainable Action och är en förening under Student Union. Den nu snart treåriga föreningen startades av studenter som läste program relaterade till hållbarhet på universitetet och idag sträcker den sig över alla fackhögskolor på JU. Syftet bakom deras arbete är att öka medvetenhet och sprida kunskap om hållbarhet runt om på campus genom olika projekt. Ett av deras kommande event är bland annat Green Day som kretsar kring mental hälsa. Där kommer man som besökare ha chans till att lära sig stresshantering, äta gratis vegansk mat och utöva yoga.

– Vi rekryterar medlemmar till SSA och har möte med dem varannan torsdag. Sustainable & Chill är en plattform för oss, både medlemmar och styrelsen, att träffas i en annan mer avslappnad atmosfär och lära känna varandra på ett personligare plan! Eventet är till för att ha roligt, njuta av god mat och bara chilla.
För att bli medlem i SSA, förklarar Inez, kan man antingen kontakta föreningen på deras sociala medier eller besöka ett av deras möten för att sedan skriva upp sig.

Utöver torsdagens event har deras Action Week, som nu genomförs för första gången, hittills bestått av olika föreläsningar och workshops. Veckan fortsätter även under helgen då man har möjlighet att delta i exempelvis ploggning under söndagen. Begreppet ploggning beskrivs som en motionsform där man kombinerar jogging och skräpplockning, i detta fall runtom i Jönköping. De olika evenemangen skiljer sig alltså mycket åt men Inez berättar att det finns en gemensam tanke bakom dem alla.

– Vi baserar våra projekt och aktiviteter på Agenda 2030. Vi försöker alltid att inkludera minst ett utav de 17 globala målen, som är en del av agendan, i temat kring våra projekt.

Inez berättar att hon har varit med i SSA sedan 2017 och beskriver det som en av de bästa upplevelserna hon har varit med om. Hon har sett SSA växa som förening och etablera sig på skolan genom styrelsens hårda arbete och engagemang för det dem gör.

– Man behöver inte vara en nörd på hållbarhet för att vara delaktig utan hållbarhet är något som är aktuellt just nu och som vi alla kan relatera till. Jag uppmanar verkligen alla, oavsett om man är medlem eller inte, att komma till våra evenemang eller skriva till oss om man har idéer och vill vara delaktig.

13 maj är ett datum som de som är intresserade av att vara en del av SSA bör lägga på minnet. Då har de sitt biannual meeting där olika positioner i styrelsen kommer att vara tillgängliga.

Translate
Verified by MonsterInsights