Studentkåren slår på stort med Valborg

”Jag vill lyfta att det här är ju verkligen ett evenemang som är till för alla, man behöver inte vara engagerad eller någonting utan det här är ett gratis evenemang som vi i studentkåren bjuder in till fest. Alltså tänk att det är livemusik, dra dit ett gött gäng, en filt (släng inte upp några tält om jag inte säger att ni får) och håll tummarna för strålande sol. Jönköping har faktiskt något för studenter att erbjuda, man behöver inte åka till Lund och Uppsala utan vi kan själva styra ihop en jävla fest, nu finns det möjlighet att stanna, man vill inte missa det här.”

I januari satte sig studentkårens projektledare, Towe Ottosson, tillsammans med sin projektgrupp om sex personer för att planera vad som skulle genomföras under året. Valborg kom på tal och de såg stora möjligheter att utveckla valborgsfirandet för studenterna i Jönköping. Till skillnad från tidigare år kommer det vara ett planerat evenemang. Dagen börjar med en sexkamp och avslutas med Akademien som för första gången är öppet på en tisdag, och däremellan bjuds det på festivalkänsla med tre olika liveakter.

      Det har inte funnits något valborgsfirande på det här sättet innan, utan förra året var tanken att det skulle bli ett stort evenemang men det blev inte riktigt så. Det var ju väldigt mycket folk men Akademien var inte öppet, så det var ingen sådan gemenskap som jag tror vi kan få till i år. Nu är det mer fokus på att få dit folk, alla faddrar har ju precis blivit valda och anledningen till att vi la en sexkamp den dagen är för att folk kan komma och heja på respektive sexmästeri eller pool så det blir en gemenskap i det. Vi kommer vara där tidigt och rigga, sedan är det WestCoast som håller i sexkampen så det är inte jag och min projektgrupp, utan vi hjälper till att hålla ställningarna och städa och sånt. Sedan så drar artisterna igång, och då är väl tanken mer att det ska bli skönt häng. Livemusik är ju alltid härligt, vi har en skön blandning med DJ-Zakke som kör efter sexkampen, efter det är det Simon Svenssons tur och sedan avslutas eventet med Otheas som kör reggae. Man får självklart sitta kvar i Hälso men då försvinner allt mitt ansvar, då ska jag vara serveringsansvarig på Aka istället.

Är det många som efterfrågat ett större valborgsfirande för studenterna i Jönköping?

      Nej, alltså jag tror egentligen att det började med att jag fick höra att valborg låg på mitt bord. Och då tänkte jag ”okej, ABSOLUT!”. Förra året försökte man lägga över det på insparkskommittén och kändes inte riktigt rätt, för de har tillräckligt mycket att göra. Jag såg ett evenemang som låg uppe om valborgsfirande på skolan, och då är det att man sjunger in våren och sånt vilket är jättemysigt, men man vill ju ha det lite festligare än så. Jag hade redan kontakt med Otheas angående insparksfestivalen men tänkte att det är ett ypperligt tillfälle att de kan komma på valborg istället så vi får lite skönt gung i det. Så det var många yttre faktorer som gjorde att vi hamnade där vi är, och då är det jag och projektgruppen som satt det i verk.

Har ni fått fram den bilden ni hade?

      Just det vi har fått fram i år, det kommer vi alltid kunna utveckla, allt kan bli bättre. Eftersom vi gör det här för första gången så är det säkert saker som kommer gå fel och saker som vi inte riktigt tänkt på, men det vet vi inte förrän vi väl står på plats.  Jag tror absolut att det går att utveckla och göra det ännu större och på något sätt få in fler föreningar. Nu har vi ju tyvärr tvingats flytta det till nedre Hälso för de håller på att så gräs i övre Hälso som ska ligga kvar till midsommar, så de har ju spärrat av där uppe vilket är tråkigt. Det här blir självklart också jättebra, själva tanken är väl egentligen att evenemanget ska vara i nedre Hälso, föreningar och sånt är alltid välkomna, men kanske att det får ske i övre, bland träden så det blir lite lounge-area där typ. Det kommer finnas en food truck och lite toaletter och sånt så det blir lite härlig festival-vibe. Akademien är bara öppet för studenter men man kan som vanligt alltid skriva upp studenter från en annan stad.

Har det varit svårt att genomföra planeringen?

      Första motgången egentligen var ju att det inte finns någon budget för det här över huvud taget. Det finns inte i min budget och det finns inte någon valborgspost i studentkårens budget heller. Så det jag fick göra från första början var egentligen att hitta sponsorer, och försöka få in pengar på annat håll. Kommunen har gått in och de sponsrar med scenen och de täcker större delar utav ljudkostnaderna. Och vi har gjort iordning en patch som vi ska sälja för att täcka resterande kostnader utav evenemanget, för artisterna kostar ju en del. Det är väldigt många här runtom i Jönköping som vill att det här ska bli av så det är inget som egentligen påverkat oss negativt, snarare positivt. Så nej det är inga större motgångar, det har vi löst. Sen så hade man väl visionerna väldigt högt uppe och det var jobbigt när vi var tvungna att flytta ner det till nedre hälso. Vi har alltid haft en vision hur det ska se ut och sedan har vi fått tänka om allt det. En grej som är lite jobbig, det är ju elektriciteten för det är ju mycket el som går åt till ljud och ljus. Och foodtrucken som kommer behöver också el, men då har vi fått hjälp av vaktmästeriet att vi får dra el från Hälsohögskolan. Det är ju sånt som jag inte förstår mig så mycket på, men det löser sig.

Packa picknick-korgen, rota fram kubbet och pallra dig till Hälsoparken i din annars sedvanliga onsdagsutstyrsel och fira in våren tillsammans med dina medstudenter.

Translate
Verified by MonsterInsights