Unite anordnade i samarbete med Girls Unite och Jönköpings Studentkår en lunchföreläsning med Under Kevlaret. Föreläsningen har marknadsförts ivrigt på sociala medier vilket ledde till en stor uppslutning i HLK-aulan. Hashtagen #Vadåmachokultur har florerat på campus, och Mårten Granlund förklarade under en knapp timme om vad den innebär.
Under Kevlaret är en ideell organisation som arbetar för att killar ska känna sig tryggare att prata med varandra och uttrycka känslor. Utöver att föreläsa, har de fb-forum och chatt på deras hemsida där det finns stöd för killar som vill prata. Mårten förtydligar från början att föreläsningen kommer utgå från ett manligt perspektiv, eftersom det är det de jobbar med, och att det självklart kan förekomma en viss generalisering.
Mårten inleder med att blicka tillbaka till nionde klass, där han höll ett avslutningstal om hur alla borde få uttrycka känslor. Hur han kanske då inte reflekterade över det som ”annorlunda”, men idag inser att det var där hans engagemang började. Mårten har varit aktiv i Under Kevlaret i tre år och det blir tydligt att han brinner för ämnet. Han studsar runt på scenen, varvar skämt om hur han som kille alltid ska vara kåt med seriösa inslag om hur 96-98% av alla sexualbrott begås av män. På samma sätt diskuterar han porr, skojar om hur såklart alla kollar på porr och hur det är helt okej, samtidigt som han belyser problematiken i att 90% av porr innehåller våld. Han fångar publiken från första sekund.
Under timmen som går blir igenkänningsfaktorn tydlig i aulan. Mårten använder en bild på Trump för att problematisera det faktum att män som beter sig både sexistiskt, homofobiskt och rasistiskt fortfarande kan sitta på maktpositioner. Dan Blizerian kommer upp som ett annat exempel på mindre bra manliga förebilder, där hans gigantiska antal följare avslöjar hur många unga killar som ser upp till honom.
Som mest känslosamt blir det när Mårten berättar om kärleken till sin pappa och hur svårt det var att säga orden ”jag älskar dig”. Stämningen i aulan är tryckt, Mårten blir själv känslosam och det märks att det är många som reflekterat över samma fras. Statistik visar att det är vanligt förekommande att killar aldrig sagt att de älskar sin pappa och det blir tydligt i vart det grundar sig. Känslan av att det är töntigt, konstigt och stelt att uttrycka kärlek eller känslor till sin pappa kommer från machokulturen.
Även om mycket som Mårten nämner inte är helt nytt eller ovisst, är det precis lika viktigt för det. För trots att många vet vad definitionen av machokultur är, är det inte lika många som försöker bryta den. Kärnan i budskapet är trots allt att våga prata om dessa ämnen, diskutera normerna och ifrågasätta dem.
Och när frågan alla funderar på skrivs stort på skärmen, ”Hur ska vi förändra machokulturen?”, är Mårten ödmjuk. ”Det är ett stort uppdrag, och så jävla svårt”, förklarar han men uppmanar oss i publiken att ställa oss själva följande fråga:
”Hur påverkar machokultur mig i mitt liv just nu, och hur kan jag pissa på den?”