Byt ut dina kläder på Rio

Ibland kanske det känns som att du får en evenemangsinbjudan på Facebook varje dag. Vissa gånger känns det kanske helt irrelevant medan andra gånger känns det helt klockrent och du trycker snabbt in ”kommer”. Kommer du på Clothes Swap? Idag, måndag 21 oktober, har Unite, Girls Unite och Students for Sustainable Action (SSA) anordnat en klädbytardag på Rio. Under förra veckan hade studenterna på JU möjligheten att skänka sina kläder inför eventet.

EDIT har träffat Unites ordförande Julia Ferm Jensen och deras vice ordförande Jakob Altensten. Vilka är Unite och Girs Unite? Jakob förklarar att Unite ligger direkt under studentkåren och deras huvudsakliga syfte är att förena fackhögskolorna på Campus. Vidare berättar Julia att Girls Unite är ett utskott under Unite som har en mer feministisk approach. De poängterar att de jobbar för jämställdhet och att det är grundpelarna i båda föreningarna.

Klädbytardagen anordnar de tillsammans med SSA, som även de är ett utskott under studentkåren och har hållbarhet som huvudsyfte. SSA brukar ha en klädbytardag varje år men hörde nu hörde de av sig till Unite för ett samarbete. Julia och Jakob hade under sommaren diskuterat idén och gick efter terminsstarten ut på sociala medier för att se om intresset fanns för studenterna.

   Vi ville ha det här eventet för alla studenter som vill uppdatera sin garderob utan att det ska påverka ekonomin. Alla studenterna får hjälpa varandra, allt man vill lämna in är accepterat och vi sorterar det, säger Jakob.

Jakob förtydligar att det inte endast är de som har lämnat kläder som får delta i eventet utan att alla är välkomna. Däremot får de som skänkt kläder en liten extra förtur och kan plocka fritt medan resterande deltagare får Swisha en liten symbolisk summa, med undertryck på symbolisk. Julia fyller i att en symbolisk summa är runt 5 kronor plagget.

   Nästan alla har kläder hemma som de inte vill ha, och det är väl jättebra för oss studenter och väldigt bra för miljön också. Vi vill ha ett mysigt höstevent, man hänger i Rio med sina kompisar, plockar lite kläder och så kan man käka lite vegetarisk buffé om man känner för det, säger Julia.

Alla plagg som lämnas in och inte hittar en ägare under måndagen kommer att lämnas in till välgörenhet. 

Translate
Verified by MonsterInsights