KRÖNIKA: När jag har tid

”Lina, jag tänkte lägga på nu. Det är Din Hjärna på SVT, du vet med han Anders Hansen?”. Det är måndag och klockan har precis slagit 20.00. Jag pratar med mamma i telefon och innan vi lägger på tipsar hon mig om hjärnforskaren Anders Hansens nya program på SVT. Jag avfärdar det lite lätt och säger att jag ska kika på det, men tänker att jag har viktigare saker för mig än att titta på en medelålders man med André Pops-frilla som förklarar hur frontalloben fungerar?

 Majoriteten av Sveriges befolkning lyssnade väl kanske på Anders sommarprat i P3, och köpte sedan boken Hjärnstark för att läsa om hur motion inte bara tränar kroppen, utan även hjärnan. Jag köpte den också, men jag läste inte mer än ett kapitel. Inte för att jag inte tyckte om den, jag tyckte bara inte att jag hade tiden.

Flera av mina vänner har tipsat om programmet där hjärnforskaren förklarar hur vår hjärna fungerar, att den inte utvecklats i takt med samhället vi lever i och att det därför visar sig i vår mentala hälsa. Första programmet handlar om stress, och det kan man väl mer eller mindre säga är ens normaltillstånd som student. Stressystemet har alltid funnits för att människan ska överleva farliga situationer, men tydligen är det exakt samma process som händer idag när vi blir stressade för småsaker och uppgifter. Här har jag gått och levt i 25 långa år och inte förstått varför jag halvdör så fort jag ska ställa mig och prata inför en folkmassa, men tydligen handlar det om överlevnad? Blev man utdömd och utfryst för 200 000 år sedan dog man faktiskt för att man inte klarade sig själv. Och så dramatiskt är det väl inte idag, även om det känns så ibland.

Hur som haver verkar Anders ha svar på exakt allt om vad som försiggår i den knappt 1,5 kg tunga klumpen innanför skallbenet. Många saker han nämner är nog sånt som många trott sig vara ensamma om, men det förklarar han bara att det är så människan fungerar. På ett sätt är det väl himla betryggande att man inte är helt ensam om att fungera på ett visst sätt. Många saker kan man liksom inte rå för och även de saker man inte känner igen hos sig själv kan man känna igen hos andra. Det är väl ganska härligt att få lite förståelse för hur och varför folk runt omkring en fungerar!

Jag ska fortsätta titta på Anders program om hjärnan. Kanske inte måndagar 20.00 varje vecka, men länge leve SVT play som gör det möjligt att titta när man känner att man har tid. På tal om tid ska jag väl läsa hans bok Hjärnstark också, när jag har tid som sagt. 

Translate
Verified by MonsterInsights