Ebba Kleberg von Sydow om sin karriär: ”våga säga ja till nya saker”

Hur bygger man sitt eget mediehus? Och hur hanterar man näthat? Det är inte många som har så bra koll på det som Ebba Kleberg von Sydow. Genom sin karriär har hon jobbat som bland annat journalist, programledare, bloggare, och nu influencer. Och trots att titeln inte riktigt klingar rätt i hennes öron, är det ändå det hon gör – influerar andra.

Karriären har tagit många svängar för Ebba Kleberg von Sydow. Med allt från Kungabröllop på SVT till Nyhetsmorgon på TV4. Men också journalist på Expressen och nu entreprenör och influencer på sitt eget mediehus, som hon pratade om när hon föreläste för både studenter och andra intresserade. Men högskolan är inte helt okänd för Ebba, då hennes agent Ida Bergfeldt läste sin utbildning på JIBS. Så att få möjligheten att komma hit gjorde både Ebba och Ida glada. 

  Det är jätteroligt att få komma hit. Jag har hört mycket gott om högskolan från Ida, och hon byggde upp ett väldigt bra nätverk när hon läste här, som hon fortfarande har kvar. 

Själv läste Ebba i hemstaden Göteborg, där hon först läste media och kommunikation, innan hon sökte sig vidare till USA för att läsa journalistik ett kortare tag. Efter det blev det juristlinjen i Stockholm, som Ebba under sin föreläsning beskrev som ett val som man gör för att det förväntas av en. 

–  Jag hoppade av juristlinjen efter ett tag och började jobba i stället. Det skulle bara vara en paus, men jag tog aldrig upp det igen, säger Ebba, men fortsätter:

–  Vi får se när jag tar upp det… Det är aldrig för sent att börja plugga igen.

”Det är läskigt att säga upp sig”
Till sist blev det ändå tillbaka till journalistiken för Ebba, där hon fortfarande är kvar. Men hur länge kan man jobba i samma bransch innan alla dagar blir likadana ut och man slutar att utvecklas och inspireras. Enligt Ebba handlar det om att aldrig stå still. 

 Jag försöker hela tiden att hitta nya sätt att jobba med det som jag älskar, alltså att skapa innehåll och att skriva. 

Detta är nog är anledningen till att Ebba inte nöjde sig med att skriva för en tidning, utan testade att skriva på alla olika sätt. För TV, för radio, på bloggar, i magasin och böcker. 

Men, för att nå fram till yrket som hon har i dag där hon driver sitt eget mediehus och har sin egen plattform, har många uppoffringar fått göras. Och detta är det enligt Ebba det tuffaste hon tvingats göra under sin karriär. 

 Att ta steget och våga säga upp sig för att satsa på sin dröm är tufft. Speciellt när det är ett jobb där man verkligen trivs och när det är såna jobb som alla andra tycker att man aldrig i livet ska säga upp sig från. 

Trots att det inte var ett lätt beslut att ta, är hon nöjd att hon själv vågade satsa på sitt eget.

  Det gäller att lita på sin magkänsla, som jag gjorde den här gången. Även om det var läskigt, trodde jag ändå att det kunde bli ännu bättre. 

En enkel ovve
Trots att hennes föreläsning handlade om att bygga sitt eget mediehus, hur man hanterar näthat och hur det är att vara influencer, kunde vi inte låta bli att fråga lite om stil. Ebba har ju ändå släppa flera böcker och har en podcast om mode tillsammans med Emilia de Poret, som alla heter ”säker stil”. Och vad är det viktigaste för studenters stil? Jo, att den inte kostar. 

Vad är ditt bästa stiltips för studenter som inte har så mycket extra pengar? 
För det första, ha stenkoll på vad du äger. Se också till att ha bra nyckelplagg, för en basgarderob behöver inte bestå av mer än totalt 20 plagg. På det viset minimerar du felköpen. Det är också viktigt att veta vad du har för stil. 

Men vad är egentligen det allra finaste vi studenter har i garderoben (och för vissa, det dyraste)? Ovven såklart! Så, det var ett måste att fråga Ebba hur hennes ovve hade sett ut om hon hade gått på JU. 

Jag vill bara säga grattis till alla som har blå eller vit overall. Det är ju den snyggaste färgen, om jag får säga det, som också den som är lättast att göra stilsäker. 

Det blev tydligt att Ebba är på en annan nivå när det kommer till fashion, för hennes ideal-ovve skulle inte vara dekorerad med för mycket märken, utan skulle vara inspirerad av Acnes senaste trender med overaller. Hon tyckte också att ett snyggt bälte runt midjan skulle vara pricken över i:et. 

–  Det ser faktiskt väldigt bekvämt ut. Hade det funkat i Stockholm hade jag gått runt i det jämt! 

Fem snabba med Ebba Kleberg von Sydow 

Vilken är den bästa låten att lyssna på inför en stor utmaning?
Det är nog…Veronica Maggio eller Håkan Hellström! Eller vet du vad, jag ändrar mig – Shake it off med Taylor Swift är bra. 

Hur ofta får du frågan om vilket som är ditt go-to Göteborgsskämt?
Alldeles för sällan!

Men då frågar vi – vad är ditt go-to Göteborgsskämt? 
Vad dricker en göteborgare i fjällen? 

Jag vet inte.
Han dricker la’ vin. 

… 

Det var väl roligt?

Vem klär sig bäst i kungafamiljen? 
Kronprinsessan Victoria. 

Vad kollar du på just nu?
Generellt alldeles för mycket, men Workin’ Moms och väntar på nästa säsong av The Crown.  

Du har släppt många kokböcker i din karriär, men vilken maträtt, eller bakverk, lyckas du aldrig riktigt med?
Jag säger nog brownies. De måste ju vara sådär perfekt sega och kladdiga. 

Translate
Verified by MonsterInsights