Att skapa medvind både i studierna och i idrotten

För seglaren Malin Tengström har segling alltid varit en stor del av hennes liv. Från det att hon som barn tillbringade somrarna på seglingsläger i Stockholms skärgård, till att hon som 16-åring flyttade hemifrån för att börja på Motala Riksidrottsgymnasium. Idag studerar Malin på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm samtidigt som hon är en elitseglare inom OS-klassen 49er FX. Det är en balansgång som är svår, men möjlig med rätt strategi.

 Som studenter kan vi alla känna igen oss i ändlösa timmar på biblioteket, tentaplugg sena kvällar och examinationer som aldrig tycks ta slut. Att få tiden att räcka till är inte alltid helt lätt, speciellt inte ifall en vill hinna umgås med vänner, få tillräckligt mycket sömn, få bra betyg och samtidigt lyckas med någon fysisk aktivitet där emellan. Om du dessutom utövar en sport eller har andra intressen som tar upp mycket av din tid, så kan det kännas som en omöjlig uppgift att hinna med allt i tid. Malin kommenterar utmaningarna med att kombinera studier med en elitidrottssatsning och hur hon lyckas få ihop allt.

Det handlar till stor del om att prioritera och planera sin tid bra. Det svåra är helt enkelt att hinna med allt som man vill göra. Men jag skulle säga att det viktigaste är att ha bra framförhållning med allt, då är det också enklare att prata med lärare i tid om man till exempel skulle behöva flytta på något moment så som en tenta.

 En annan fråga som de flesta söker svar på är hur en lyckas skapa ett lyckligt och meningsfullt liv. Ett svar som ofta ges, är att nyckeln till ett lyckligt liv är att hitta sin passion i livet, sitt kall, och att sedan använda all sin kraft och energi för att lyckas uppnå de mål som är kopplade till det. I Malins fall hittade hon sin passion i seglingen.

Det är en fantastisk frihetskänsla att vara ute på vattnet och det är väldigt häftigt att man kan skapa så mycket fart och kraft från vinden. Jag älskar att få vara ute på vattnet hela dagarna i regn, sol eller mer eller mindre storm. Sen så älskar jag själva tävlingsmomentet och att hela tiden jobba på olika sätt för att bli en bättre seglare. Det är få gånger jag får känna euforin, stoltheten och glädjen som efter en bra dag på vattnet.

Tillsammans med Vilma Bobeck lyckades de år 2019 ta EM brons i Weymouth, England inom OS-klassen 49er FX. Samma år blev de även utnämnda till årets kvinnliga seglare av Svenska Seglarförbundet. Nu hoppas Malin på att OS blir av år 2021 annars ska de fortsätta träna inför OS 2024. Hon nämner även sina tips till de som vill satsa på en idrott på elitnivå.

  Jag skulle säga kör på! Ta vara på möjligheten nu när man är ung och kan, just en elitidrottssatsning är inget som är lätt att skjuta på till senare. Studier och arbete finns alltid kvar. Sen handlar det om att hitta en balans mellan allt man vill göra och oftast så går det att kombinera!

Translate
Verified by MonsterInsights