Bröstgalan – budkrig som hjälper cancerforskningen

Bubbel, prinsesstårta och auktion. Det var bröstgala i Jönköping igår. Under kvällen auktionerades det ut allt från tavlor målade av bröst, kaffekort, förfester och mycket, mycket mer. 

Igår var det alltså dags för Cellskapets årliga välgörenhetsevent Bröstgalan. Under galan skedde diverse auktioner som Cellskapet får in från olika föreningar på skolan samt en del sponsorer. Pengarna som spenderas under kvällen skänks sedan till bröstcancerforskningen. EDIT träffade Anna Andersson Manglaris och Zarah Söderman, som var med och arrangerade galan för en kort intervju några dagar innan galan tog plats.

– Det som auktioneras ut kan vara allt från biljetter till HV71, kryssningar, spa, gymkort. Sedan har även de olika föreningarna på skolan saker man kan buda på. Till exempel sponsrar vi i Cellskapet med två VIP-biljetter till vår sittning senare i höst, säger Andersson Manglaris. 

Eventet hölls på studentklubben Akademien, och det är inte ofta man ser så många finklädda människor på just denna klubb. Akademien är vanligtvis bara öppet på onsdagar och då är det den traditionella overallen som syns i vimlet. Men, igår var det gala, och då var det såklart galakläder som gällde.

– Det är kul att se alla så finklädda! Som student brukar inte möjligheten att klä upp sig komma så ofta, därför är det extra kul med galakläder en dag som denna, menar Söderman.

Foto: Alva Börjesson

Kvällen var väldigt lyckad. Försökte man buda hem något man verkligen ville ha fick man kämpa ordentligt, då det var många populära saker som auktionerades ut. Förutom auktionerna kunde man tävla om att vinna olika presentkorgar. Det kostade 10 kronor att vara med att tävla, och många studenter var med och gjorde upp om vinsten. Dessutom bjöds det på både tvårätters, bubbel och livemusik, vilket var mycket trevligt.

Bröstgalan är ett uppskattat och återkommande event som Cellskapet håller för studenter och hålls främst för att främja cancerforskningen. Trots denna trevliga tillställning är det viktigt att fokusera på just ämnet bröstcancer, så att man förstår varför galan hålls. Varje år avlider cirka
1400 kvinnor i Sverige i spridd bröstcancer.
I fjol under eventet fick Cellskapet in 76 000 kronor som var med och bidrog till de 84 miljoner som Rosa Bandet-kampanjen samlade in 2018. Tack vare sådana här event har forskningen lett till bland annat:

  • Införandet av allmän mammografiscreening för tidig upptäckt av bröstcancer.
  • Att orsaken till cirka hälften av all ärftlig bröstcancer kan hittas.
  • Att rekonstruktion av bröstet efter sjukdom leder till ökad livskvalitet för många kvinnor, utan ökad risk för återfall.
Foto: Alva Börjesson
Translate
Verified by MonsterInsights