”Precis som vilken arbetsplats som helst, bara att den här är lite roligare än alla andra”

Studentkåren söker en ny projektledare! Vill du jobba med projektledning hos Jönköpings studentkår? Kanske utveckla insparken ännu mer? Eller kanske starta upp något nytt event hos studentkåren? Då kanske du passar som nästa projektledare. Vi har träffat den nuvarande projektledaren, Towe Ottosson, för att få reda lite mer om vad hon tänker och tycker om rollen som projektledare!

Hur ser en typisk dag ut för projektledaren?

– Det är det som är så intressant med det här jobbet, för alla dagar ser helt annorlunda ut. Vilket var det som gjorde att jag ville söka det här jobbet. Jag ville ha ett jobb som utmanar mig och där jag inte har ett jobb med fast schema, att nu går jag till jobbet och gör det här och det här och det här utan jag behöver lite utmaningar. Till exempel förra veckan var jag på ett samarbetsmöte med ett företag här i Jönköping om att utveckla vårt samarbete och andra dagen satt jag med som elevrepresentant i ett annat möte. Det är ett väldigt dynamiskt jobb, säger Towe.

Vad krävs av en projektledare?

– Man måste vara en kreativ, positiv och idérik människa. Man måste också vara väldigt lösningsorienterad. Både lång-och kortsiktiga lösningar, det är ju det de handlar om. Man får göra tjänsten till sin egen och det speglar sig också i studentlivet sen. Jag har fokuserat på att utveckla de evenemang vi redan har, dels valborg har ju funnits innan men inte riktigt fungerat. Samtidigt som man behöver se potentialen i allt det vi gör. Se potentialen i de studenter vi arbetar med, alltså alla studenter. Det är något jag fått upp ögonen för, ideellt arbetande studenter är ta mig tusan de bästa att jobba med. De lägger ner hela sitt hjärta och själ och ska man jobba som projektledare måste man göra samma sak, säger Towe.

Behöver man någon erfarenhet för att söka till projektledare?

 – För att kunna göra det bästa möjliga med det här jobbet så behöver man varit engagerad förut. Det blir väldigt svårt att tackla en sådan här roll om man inte varit involverad i en inspark förut. Man måste ha lite i bagaget för att veta vad man håller på med, för man blir väldigt inkastad i det, säger Towe.

Towe förklarar hur det kan vara svårt om man inte har varit engagerad innan, att faktiskt hålla i till exempel en inspark, så kan det vara lite svårt att veta vad som sker och vad som ska göras. Hon säger dock inte att det är en omöjlighet, snarare att det är lättare för någon som har varit aktiv studiesocialt. Som projektledare är du representant för studenterna och alla studenters röst för introduktionsveckorna (inspark) och andra event som sker runtom på campus. Hon tillägger även att man som projektledare behöver kunna jobba bra i grupp, då det är ett flertal grupper man sitter med i och planerar diverse evenemang.

Vad är det viktigaste med projektledare som post?

– För min del har det varit att få folk utanför ”engagemangslivet”, de som inte är engagerade i studentlivet, att förstå varför vi gör det vi gör, varför vi har en inspark, varför vi har evenemang och hur vi kan ha så många ideellt arbetande studenter. Dels skolan men även de studenter som inte är engagerade, jag vill få dem att förstå varför det är ett så stort antal studenter som vill göra det här jobbet helt gratis. Gratis i lön, absolut, men det de får är ju de erfarenhet, upplevelser och så mycket mer annat tillbaka. Så ett utav mina mål har ju varit att få folk att förstå vikten av att ha ett engagerat studentliv. Jag tror att många tror att det enda vi gör är att göra fester men så är det ju inte, berättar Towe.

Towe berättar sin syn på de olika evenemangen som sker runtom campus och vikten av dem för studenter, dels för de som håller i evenemangen, dels de som går på dem.

– Även om det är ideellt arbete så ser dessa studenter det som ett jobb. Sen hade jag inte haft de vänner jag har i dag om jag inte engagerat mig studiesocialt. Sen själva arbetet, självklart gör man det för sin egen skull, för det är kul, men mestadels för de studenter som kommer på evenemangen och se hur kul de har. Det finns någonting för alla, berättar hon.

Vill du säga någonting till de som funderar på att söka till projektledare?

– Du kommer inte ångra dig. Du kommer märka hur mycket potential det finns här på JU. Du kommer inte kunna jämföra jobbet som projektledare med någonting annat ute i arbetslivet. Okej, under insparken är du med och ska genomföra en festival, hur ofta får du chansen att göra det, säger Towe.

Towe beskriver rollen som projektledare som dynamisk, givande och, framförallt, extremt rolig. Towe har suttit som projektledare nu i snart ett år och hållit i två insparkar. Den bästa beskrivningen hon kunde ge om sin arbetsplats var att den var som en vanlig arbetsplats, fast lite roligare.

Som projektledare, säger Towe, kommer du växa mycket som människa, både inom arbetslivet men även genom andra människor. Du kommer få dagar fyllda med glädje och skratt, lära dig strukturera upp saker, du kommer få lösa problem som du inte stött på tidigare och du kommer få lyssna på idéer. Du kommer vara engagerad i minsta lilla. Och  du kommer få ett bagage som du aldrig kommer att glömma.

Är du sugen på att söka till projektledare eller har andra frågor till Towe så kan du kontakta henne via projektledare@js.ju.se.

Translate
Verified by MonsterInsights