“Gemenskapen är det bästa med hela insparken”

Alla nya studenter som kommer till JU får vara med om samma sak – insparken. I augusti är den stora insparken, men det är även en lite mindre för alla studenter som börjar studera i början av året. EDIT har träffat Amanda Ekman från Cellskapet och Villiam Olander från BABYLIFE.

Det är veckan efter insparken och alla nya studenter har klarat sin första vecka som riktiga studenter. Att det finns en inspark på våren är en självklarhet för alla sexmästerier, men det är kanske inte alla som vet om det. Detta kan mycket väl bero på att det inte alls är lika många som börjar studera på vårterminen som på höstterminen.

– Denna insparken är stor för oss. Vi fick hit cirka 170 nya studenter, men det är bara för att vi har program som startar på våren. Både socionomer och sjuksköterskor börjar nu, där är sjuksköterskorna den största gruppen nya studenter, menar Amanda.

– För oss är vårinsparken ganska liten. På hösten kommer nästan alla studenter. Nu på våren är det många som läser bastermin som börjar plugga, säger Villiam.

Veckan innan insparken börjar för alla nya är det “Pre kick-off”. Då kommer det många utbytesstudenter till både JIBS och JTH. Så, deras inspark börjar lite tidigare än de andra skolorna.  

 

Foto: JSU Studio

En helt ny värld

Varför har man egentligen en inspark? Frågar jag.

– Det är för att ge folk en inblick i vad studentlivet verkligen är. Och så är det bra eftersom man blir mer bekväm av just en inspark. Man kommer hit och har antingen jobbat eller så kommer man kanske från gymnasiet direkt. Att plugga här är en helt ny värld, och det kan ta tid att känna sig säker på allt. Man brukar ju säga det, att de vännerna man skaffar på insparken behåller man oftast hela studietiden, svarar Amanda. 

– Många av studenterna är nya i staden och insparken hjälper en att släppa lite på nervositeten. Tack vare denna veckan bygger man många relationer eftersom man träffas så pass mycket, fyller Villiam i.

Det som skiljer vårinsparken och höstinsparken åt är bland annat längden. På hösten pågår insparken under flera dagar, och det är dessutom flera olika insparkar. Till exempel har studenterna på HLK en inspark som hålls av Blue Crew, och studenterna på JTH får en inspark som HI LIFE håller i. 

– Vi håller ju i allting tillsammans nu, och det tycker vi är jättekul! Det är bland det bästa med hela vårinsparken, gemenskapen med de andra skolorna. Vi kände ju inte varandra innan men nu har man skaffat många nya vänner i och med att man jobbar ihop hela tiden! Säger Amanda samtidigt som hon skiner upp.

 

Foto: JSU Studio

Alla sexmästerier arrangerade varsin dag. Cellskapet höll i Cellskräck, som är en spökrunda på Hälsohögskolan. BABYLIFE håller i Campus Quest. Då får de olika lagen gå runt till skolorna där sexmästerierna väntar, och göra uppdrag som de sedan får poäng för. I slutet av veckan presenteras det vinnande studetlaget av hela insparken.

Både Villiam och Amanda nämner många positiva saker, men vad är egentligen tuffast med att arrangera en inspark?

– Att allt ska klaffa, svarar Villiam. Det måste funka, allting, annars står man kanske där med ett gäng nya studenter och så har man ingen aning vad man ska göra. Allting måste vara planerat i minsta detalj. Till exempel att man måste boka lokaler på skolorna om man vill ha event där.

De båda är ganska nya i sina grupper och något de märkt är att det krävs mer av dem än vad de hade förväntat sig.

– Det är mycket mer planering än vad jag trodde. Vi vill att studenterna ska ha kul, och jag som är ny ordförande i Cellskapet har mycket ansvar. Jag kom dessutom in i min roll ganska sent men jag har fått jättemycket hjälp så det har gått väldigt bra, säger Amanda.

Nu kan sexmästerierna ta det lite lugnt och slappna av, de har klarat av sin första inspark ihop. Under resten av vårtterminen kommer sexmästerierna att planera nya event för att sätta guldkant på vardagen för Jönköpings studenter.  

– Nästa veckan börjar vi planera höstinsparken.Vi har även två sittningar i vår. Det ska börjas i tid! Vi måste hitta samarbetspartners och liknande snart, förklara Villiam.

– Men det ska bli kul det också! Sittningarna är roliga och jag ser verkligen fram emot att planera och träna på allt, säger Amanda.

De nya studenterna har som sagt klarat sin första vecka med studier, och sexmästerierna har klarat att arrangera sin första inspark. Men, nästa uppdrag väntar bakom hörnet och snart är det full fart igen. 

Translate
Verified by MonsterInsights