Jönköping vinner medaljer i rodd-SM

JURA är en förening som inte riktigt alla på Campus har koll på. Jönköping University Rowing Association har runt 50 medlemmar och var nyss i Trollhättan och tävlade i student-SM. Nu siktar de mot VM i Zagreb i sommar.

Två veckor innan SM skulle avgöras fick JURA en inbjudan via mail. Trots den korta varseln och förberedelser i form av julmat och vårinspark blev resultaten ganska bra. Bland annat knep de nästan ett brons i singleklassen för damer och kom både etta och trea i herr-dubbel. I tävlingen hade de deltagare i nästan alla klasser med både killar och tjejer som tävlade. 

– Vi var en av de största grupperna som kom vilket vi är väldigt nöjda med. Vi såg mest tävlingen som en kul grej, eftersom förberedelserna var ganska dåliga, förklarar Lennart van Loo, ordförande i JURA.

Tävlingen hölls inomhus och gick ut på att deltagarna satt på varsin roddmaskin. Som åskådare kunde man följa ställningen via en live-tv där man såg vem som låg först. Distansen var 1000 meter, vilket är vanligt för studentmästerskap.

Eftersom jag själv inte har så bra koll på JURA frågade jag hur stor gruppen är, och om alla som är med har erfarenhet eller om många är nybörjare.

– Vi har runt 50 medlemmar och vi har vuxit ganska fort. Vi fått flera nya och en del som har kommit med har rott förut. Det är ju en liten sport i Sverige, men mycket större i till exempel Holland. Så, vi har många utbytesstudenter och inte så många från Sverige, tyvärr. Det är såklart kul att samla många internationella men de flesta svenskar stannar ju här under hela studietiden och det hade blivit mer kontinuitet med fler studenter som är härifrån, säger Ebba Mårtensson, före detta ordförande.

Lennart förklarar att de som vill tävla får tävla. De har inte någon riktig uttagning men kollar på de gamla resultaten från tidigare tävlingar och jämför med sina medlemmar.

– Det är ju bara kul att tävla. Om man vill vara med så får man. Men när det kommer till student-VM i sommar som vi vill vara med i så kommer vi inte att skicka alla utan då är det antagligen bara en eller två personer som kommer att vara med.

Med tanke på nivåskillnaden finns det race för både nybörjare och erfarna i student-SM som arrangeras i sommar. Det är nämligen SM två gånger om året. Något som också är annorlunda när det kommer till tävlingar för studenter är att det inte finns olika viktklasser.

– Det är inte så många som tävlar, därför blir det svårt att ha olika viktklasser eftersom man hade tävlat mot typ 2-3 personer, säger Lennart

I Sverige har förutom Jönköping även Chalmers, KTH, Stockholms Universitet, Lund och Uppsala lag som tävlar. Men, någon rival har JURA inte skaffat sig.

– Några av lagen har tävlingar där de bara kör mot varandra men vi är ganska nya och har inte lika många medlemmar. Det hade varit kul att ha en riktig rival men vi har inte kommit dit än, förklarar Lennart

Translate
Verified by MonsterInsights