JU-studenter arbetar snart med coronapatienter

mostafa

Hur kommer det vara att börja jobba mitt under den rådande pandemin? EDIT har pratat med Mostafa Jawadi, som är en av många studenter på Hälsohögskolan som snart tar examen och därmed tar steget rakt in i en ny verklighet.

Mostafa Jawadi förklarar att han utbildar sig till sjuksköterska och att majoriteten av hans klasskamrater kommer att börja arbeta direkt. Det ska även han göra, på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. 

Hade du tänkt börja jobba direkt efter examen innan Corona bröt ut?

– Min plan var faktiskt att börja jobba direkt så att jag skulle skolas in under sommaren. Det är ändå ganska skönt att lära sig allting så snabbt som möjligt.

Vidare berättar han att många bekanta som tidigare studerat på Hälsohögskolan arbetar på sjukhuset just nu och de har berättat om hur det är att jobba under pandemin. 

– Man har ju hört en del, och det är tyvärr inte mycket positivt. Det verkar vara väldigt stressigt och risken för att själv bli smittad är påtaglig. Dessutom är arbetstiderna inte speciellt bra, vissa jobbar hela veckor samt varannan helg och det tär ju på en till slut. 

Har du förberett dig på något speciellt sätt inför vad som komma skall?

– Nej, det skulle jag inte direkt påstå. Man är ju psykiskt förberedd på vad det kommer innebära i och med att vi är där vi är just nu med viruset. Så, på så sätt är man förberedd men jag har inte gjort något speciellt.

På avdelningar där man har tagit in patienter som är smittade av Corona har det visat sig att nästan hälften av personalen har blivit smittade.

– Det är väl det man är orolig för, att inte kunna träffa familj och vänner som är i riskzonen. 

Mostafa berättar att han kommer att arbeta på hjärtavdelningen. Där är det inte överdrivet många patienter med Corona men de coronapatienter som även behöver hjärtvård kommer han att få vara med och ta hand om.

Hur känner du själv inför att börja jobba direkt efter examen?

– Jag känner faktiskt att det ska bli kul att äntligen få börja jobba! Det kommer såklart att vara jobbigt med tanke på arbetstiderna, men man får se det positivt. Jag har ju inget annat val, och jag ser det mer som att jag kommer lära mig snabbare om jag jobbar mer. Det gäller att försöka ha det synsättet och inte grotta ner sig i negativa tankar för då kommer det verkligen att bli en tuff period.

Translate
Verified by MonsterInsights