KRÖNIKA: Äg din morgon, och förändra ditt liv?

Morgonens första kopp bryggkaffe med skummad mjölk är uppdrucken och jag står i badrummet för att göra mig i ordning inför dagen. Ljudboken ”5 AM club” spelas upp i bakgrunden medans jag gör min hudvårdsrutin och borstar tänderna. Det är så mörkt ute som det bara kan vara en tidig novembermorgon. Citatet ”äg din morgon, och förändra ditt liv”, hörs plötsligt i bruset av alla morgontankar kring om jag borde brygga mer kaffe eller om november någonsin har varit ljus.

Uppläsaren av Robin Sharmas bok berättar vidare om hur en tidig morgon, vi snackar 05.00, kan bidra till mer kontroll över sitt liv och bättre fokus under dagen. Hur de första vakna timmarna lägger grunden för allt. Dessa bör även ske innan alla andra är vakna. Varför? De första lugna timmarna innan resten av världen vaknar till liv, förväntas bidra till att du som individ blir mer fokuserad, produktiv och koncentrerad. 

Jag måste erkänna att det känns i princip omöjligt att gå upp vid 05.00, speciellt när vi befinner oss mitt i den gråaste månaden på året. Om solen hade lyst in genom fönstret och berättat att det är morgon, hade det känts (lite) lättare. Men nu ligger november över oss som ett grått täcke, och månaden nästan definieras av vinterdepression som kännetecknas av för mycket sömn och för lite energi. Så kan förändrade morgonrutiner vara lösningen?  

De dagar som jag lyckas med att gå upp i tid, känner jag mig mer fokuserad och produktiv. Faktum är att jag älskar tidiga morgnar när jag väl är vaken, men jag älskar också att snooza. Inte den bästa kombinationen när man vill upp och äga sin morgon för att förändra sitt liv. Vi alla vet ju innerst inne att användning av snoozknappen bara gör oss tröttare och mer svårväckta. Min taktik är att försöka göra morgonen till ett event, att verkligen längta efter dagens första kaffekopp som ska drickas i uppkrupen i soffan. Tidigt, innan dagen riktigt har kommit igång. Fram med tända ljus och julbelysning. November kräver det där. 

Klockan kanske inte står på 05.00, men lite dispens är nog rimligt så länge solens strålar inte letar sig in bakom gardinerna. När solen inte går upp förens åtta, är det ju nästan som att världen inte har vaknat till liv riktigt ändå. Kanske räcker det med bättre morgonrutiner för att bli mer fokuserad, produktiv och koncentrerad. På det sättet kan man äga sin morgon, och förändra sitt liv, utan att behöva vara vaken i tre timmar av mörker. Och det kanske vi kan få leva på under vinterhalvåret i den här delen av världen.

Translate
Verified by MonsterInsights