KRÖNIKA: Har vi tinder-skam?

Vi har skämtat om det många gånger nu.

– Åh, mina föräldrar träffades i högstadiet och de skickade kärleksdikter till varandra under skolbänken.
– Så gulligt. Åhhhh.
– Och nu för tiden träffas alla på Tinder.
– Jag vet, haha.

Jag tillhör majoriteten av alla oss som någon gång har varit eller är Tinder-användare. Och det är sant att fler av mina vänner och deras partners har träffats via appen än på något annat vis. Även jag och min pojkvän ”träffades” på Tinder. Grundar sig sättet vi skämtar om dagens teknologi och kärleksmöten i en skamlig känsla? Och varför är det i så fall skamligt?

Det är inte särskilt pinsamt att berätta för våra nära vänner att vi ska gå på en Tinder-dejt, de cirkulerar ju antagligen också i flödet av namn, bilder och underhållande profiler. De kommer med spänning undra nästa dag hur det gick igår. Men när mamma och pappa, eller mormor, eller pappas bästa kompis vill veta hur du träffade ”en så trevlig kille” så måste jag erkänna att det är lite pinsamt att förklara vad Tinder är och hur det fungerar och att ja, faktiskt så använder ungdomar också dejting-appar. Inte bara Per, 58, och Anna-Karin, 55, som chattar med varandra på match.com.

Så, våra föräldrar föll för varandra på dansbandsbanorna ute på vischan eller på uteställen i Göteborg, dansandes till Bee Gees och Tina Turner. Det låter ju jättehärligt och väldigt romantiskt. Och vi träffar främlingar på Tinder. Ja, kanske är det komiskt. Men är det verkligen på Tinder som vi ”har träffat” varandra?

Du swipar höger på en profil som fångar ditt intresse. Det blir en match. Ni skriver till varandra. Ni fortsätter skriva med varandra. En av parterna tar mod till sig och undrar om ni ska ses, förslagsvis på en fika eller en öl. Och så är en tid och plats bestämd. Med skräckblandad förtjusning ska du träffa någon du aldrig har träffat förut. Allt det här har hänt innan du faktiskt träffar den andra människan, vars profil innehöll en attraktiv person, en person med utmärkt musiksmak (vad som framgår på Tinder i alla fall) eller en person du träffat tidigare och som du vill lära känna bättre. Den här processen har ni båda gått igenom innan den första träffen och innan det ens finns en möjlighet för att ni två ska inleda något tillsammans. Beroende på vad som sker efter Tinders match-making kanske det finns en möjlighet att ni två faller för varandra. Och då kan det likväl vara så att ni blir kära i varandra på en stand-up kväll på en trevlig bar eller på Akademins dansgolv, och det är precis som kärleksberättelser vi har hört förut av den äldre generationen.

Vi kan fortsätta skämta om Tinder och dess förmåga att föra människor samman. Jag sticker inte under stolen med att det är en enkel dejting-app som har gett mig hopp om kärleken. Jag tror att vi behöver hopp om fjärilar i magen. Även om hoppet invigs när två par ögon möts i JU:s korridorer och salar eller när mobilen gör det där plingande ljudet som bara betyder en sak – en ny match.  

Translate
Verified by MonsterInsights