Veckans förening: EDIT möter Radio K

Fria händer, kreativitet och ett härligt gäng. Har du ett öra för vad som saknas, vad som är bra och hur små detaljer ska göras ännu bättre? Då kan Radio K vara något för dig. Styrelsen söker nya medlemmar till våren 2020, var inte rädd för att söka!

Radio K är studentradion på Jönköping University. EDIT har träffat Leila Mehmedovic, ordförande i Radio K, och Kimberley Hagander, som är kommunikatör. Gruppen består av åtta medlemmar som bestämde sig för att göra Radio K till något nytt. 

–  Folk som funderar på att söka till oss verkar tro att man måste kunna massa om radio, hur man hanterar en studio och att man måste vara jätteintresserad av just det vi sysslar med. Det måste man inte. Vill man bara vara med i ett utskott och göra något kul och ha friheten att utveckla ett utskott så räcker det långt. Intresset för oss låg att vi är ett skönt kompisgäng som tillsammans ville vara med och skapa något kul, säger Mehmedovic

Radio K försöker finnas till och hjälpa andra medlemmar med bland annat hur man spelar in poddar, hur man klipper program och vilka kanaler man kan nyttja det på. De har haft två event detta året. Det första, Morgonsoffan, hade de under vårterminen och det gick ut på att vem som helst fick anmäla sig för att komma dit och prata. Det andra eventet var under LOK-veckan som hölls veckan efter höstinsparken. Då anordnade de en dag där alla utskott på skolan fick komma till studion och berätta om vad de gjorde för att alla studenter skulle kunna få mer information om vad som görs på skolan. 

Radio K:s största event är Radio K bryr sig. Detta är ett event som hålls varje år samtidigt som Musikhjälpen. Då sänder de live både från och utanför studion under ett helt dygn i syfte att samla in pengar till Musikhjälpen. I fjol samlades det in cirka 38 000 kronor, vilket var nytt rekord. I år är temat “Sex är inget vapen” och eventet tar plats den 10:e december. De båda tjejerna har redan börjat planera inför eventet, och de kan knappt vänta.

– Radio K bryr sig är det event som tar mest tid men det är även det som är roligast! säger Mehmedovic, och Hagander fyller på:

– Styrelsen bestämmer hur det läggs upp. Vi har ganska fria händer med vad som ska göras men det är viktigt att hålla sig till ämnet. Alla måste förstå att det handlar om välgörenhet och vi vill engagera alla studenter att bli så kreativa och aktiva som möjligt så att vi tillsammans kan bidra till att samhället blir bättre.

Mehmedovic förklarar att som ordförande behöver man vara en driftig människa. Det finns inte så många fler krav på personen utan det är helt upp till ordförande vad hen vill göra.

– Det är det som är det bästa med rollen som ordförande! Det finns inga måsten och det är just det som symboliserar oss. Vi kan göra hur många events vi vill, det enda riktiga “måstet” är Radio K bryr sig, men det är som sagt jättekul!

Mehmedovic och Hagander trycker på att det är en otroligt engagerad styrelse som sitter för tillfället som verkligen vill visa upp Radio K, och vad de gör. De förklarar att Morgonsoffan och deras dag under LOK-veckan gjordes för att inte många vet vilka de är och att det kan bli en tuff vår om man inte får in några ansökningar till styrelsen som ska gå av innan våren.

– Vi vill ta Radio K vidare så att de syns mer på skolan, inte bara för de som råkar gå förbi studion, de som känner oss eller följer oss på sociala medier utan vi vill verkligen att alla ska se oss. Om inte folk hör oss eller vet att vi finns kanske vi måste lägga ner, och det vill vi verkligen inte, säger Hagander.

Translate
Verified by MonsterInsights