I januari höjdes studiemedlet, men samtidigt som inflationen stiger är det knappast ett plåster på såret. Studenter på JU berättar om hur de behöver använda sig av kreativa lösningar för att ha råd med kurslitteraturen.
Det är samma visa inför varje ny kurs: man läser igenom kurslitteraturlistan, klickar i en full korg på studentapan och inser med fasa att även denna månad kommer att bli tuff.
Kurslitteraturen är avgörande för att vi ska kunna lära oss det som förväntas i våra utbildningar, men vad gör man när alternativet är att köpa kurslitteratur och inte ha råd med mat eller att över huvud taget inte köpa kurslitteratur för att ha råd med allt annat?
Tänk om biblioteket kunde vara vår räddare i nöden? Att få tag på kurslitteratur på biblan, däremot, kan kännas nästintill omöjligt. En av studenterna som EDIT pratat med berättar att hon nästan aldrig lyckas låna böcker till sina kurser eftersom antalet exemplar givetvis inte räcker till en klass på 100 studenter. Dessutom avstår hon från att köpa dyra böcker så att hon inte ska behöva ta pengar från andra viktiga utgifter.
I januari höjdes studiemedlet till cirka 12 000 kronor per månad, men samtidigt höjdes priset på allt annat. Hyran, matvaror och priset på ett månadskort rusar i taket. En annan student berättar att även hon har svårt att få pengarna att räcka till.
– Jag behöver dra ner på matinköpen varje månad för att ha råd med kurslitteraturen, berättar hon. Det känns även extra surt när böckerna man blir instruerad att köpa inte ens kommer till användning.
Hon spekulerar om att det kan bero på dålig kommunikation mellan lärarna och berättar att detta ofta diskuteras mellan henne och hennes klasskamrater.
Man förstår att det är illa när studenter hellre väljer att betala förseningsavgifterna på biblioteket än att köpa kurslitteratur. Om man nu lyckas få tag på ett exemplar på biblioteket vill säga.