Amanda Tholin hoppas på placering i roddmästerskap

IMG_20190904_185122

I veckan går EUC Rowing, europeiska universitetsmästerskapet i rodd, av stapeln. Totalt 500 studenter från 85 universitet och 23 länder har anlänt till Jönköping för att delta i mästerskapet. Amanda Tholin är en av 5 studenter som representerar Jönköpings Universitet.  

Amanda kommer från Halmstad och började med rodd år 2003 när hon var åtta år gammal. År 2011 var hon med i juniorlandslaget och deltog under kommande år i bland annat i junior VM, junior EM och nordiska mästerskapen med seniorlandslaget där de kom trea. Hon flyttade till Jönköping år 2016 på grund av rodden, men avslutade sin satsning vid 2017 på grund av tidsbrist. Nu fokuserar hon på studierna och är tränare för JURA, Jönköpings Universitets roddförening. 

Inom rodd finns det ett flertal olika typer av tävlingsklasser. I den här tävlingen kommer man kunna se det som kallas singel, dubbel, tvåa, fyra och åtta, varav alla tävlar på en sträcka på 2000 meter. Amanda tävlar i singel, trots att hon egentligen är vad hon kallar en lagbåtsmänniska. 
– Nä, alltså jag är en lagbåtsmänniska, jätte-lagbåtsmänniska.

Det var från början meningen att Amanda skulle tävlat tillsammans med en annan kvinnlig roddare, som tyvärr fick dra sig ur precis innan tävlingens början.
– Så då var det någon som övertalade mig att ro singel, så jag var väl illa tvungen, skämtar Amanda. 

När vi pratar om konkurrensen är det de engelska lagen som har högst status. 
– Dom har ju både Oxford och Cambridge med sig, det kommer bli fett att se dom. Det är ju ”the race” liksom. 
– Ser man England i sin start-etta, då blir det tufft. 

Även Tyskland och Holland nämns som starka konkurrenter, då de har väldigt många lag som är med och tävlar. Angående Jönköpings chanser är Amanda optimistisk.
– Det är det som är kul med det här EM:et, man har ingen aning.  

Tillsammans med Amanda är det Martin Johansson, Eskil Borgh, Julian Abuzeni och Filip Nilsson som representerar Jönköpings Universitet. 
– Jag tror en av killarna, Eskil, har jättechans att vinna. Han kommer vara vass i singeln. 

Själv har hon ingen aning hur hon ligger till och tävlar mest för skojs skull. Hon förklarar att det blivit lite press utifrån, som hon inte vill ha. 
 Men det är så kul när man kan sätta en stämpel att vi gör det här för att det är kul, för skolan och för att visa sporten. Det är tanken.
– Sen är det klart man vill ha en placering, lägger hon till och skrattar. 

Om man som student vill börja med rodd kan man engagera sig i JURA. Tävlingarna kommer pågå varje dag fram tills lördag, och om man inte har möjlighet att ta sig ner till Munksjön finns det en livestream. För information om tider och resultat, se den officiella hemsidan.

Officiell hemsida: https://rowing2019.eusa.eu 
Livestream: https://rowing2019.eusa.eu/news-events?live-stream 

Translate
Verified by MonsterInsights