KRÖNIKA: Behöver du verkligen tre plastpåsar?

Hur länge har vi inte vetat om att klimatet är hotat och att det är vi som är orsaken? Jag har förstått att miljöfrågor är lite utav en vattendelare, antingen är man insatt eller så bryr man sig inte särskilt om sin egen påverkan på klimatet. Handlar det om brist på respekt, ignorans eller vad är det som gör att många nonchalerar miljöförstöringen?

Det kan verka fånigt, men de valen vi gör i vardagen är livsviktiga. Inte bara för dig och mig, men det finns ett naturliv som påverkas. Djur- och växtarter dör ut på grund av våra dåliga val. Vi har förstört mer än hälften av skogen som funnits världen över, vilket betyder att vi utrotar djurarter och förändrar klimatet. Det är en bråkdel av vad vi gjort, men det vet du säkert om. Jag är inte särskilt ”extrem” som många gärna kallar det, men lite sunt förnuft förväntar jag mig av människor som är kapabla att ta in information. Jag vet att jag är inte perfekt i frågan, dock försöker jag leva utefter den kunskap jag har kring konsumtion och miljöpåverkan. Jag har bett folk att plocka upp sitt tuggummi från marken och kasta det i en soptunna istället, det är inte populärt, men det skäms jag inte över. Det är det absolut minsta jag kan göra. Så snälla spotta inte tuggummi på marken, och skräpa inte ner för det är så fruktansvärt dumt. 

Jag gick för några veckor sedan runt i Stockholm med en tuggummispottande kille och det låg en hel del med skräp längs med gatan där vi gick, jag uttryckte att det var förjävligt hur folk bara kunde slänga saker runt omkring sig. Han delade inte min åsikt, han tyckte bara att nedskräpning var problematiskt när det hamnade i haven. Han förstod alltså inte att det skräp som hamnar på marken kan hamna i vattendrag? Samma person ifrågasatte varför jag inte äter kött, och tyckte att det var konstigt att använda ättika som sköljmedel. Han tyckte konstigt nog att källsortering var bra, men han hade inga problem med att slänga mat? Så nedskräpning, miljöfarliga ämnen och överkonsumtion var för honom inga konstigheter. Det var jag som va lite knäpp.

Jag har bekanta som dumförklarat mig och rynkat på näsan när det snackats om klimatpåverkan och det faktum att jag inte äter kött, hur kan jag äta upp djurens mat när jag äter så mycket gräs? Jag åt länge fisk ett par gånger i månaden eftersom det underlättade när man skulle äta borta eller ute, och det rättfärdigade jag trots att det gick emot mina egna värderingar och principer. Min köttkonsumtion är noll, däremot äter jag till och från mejeriprodukter, men i minsta möjliga mån. Man kan ju undra varför jag har ägg och honung hemma, det har också ifrågasatts. Däremot äter jag sällan till exempel ris, kanske mest för att jag tycker att annan mat är godare, men också för att det inte är särskilt miljövänligt att odla just ris. Hur mycket tänker du efter när du handlar?

Okej. Utan att låta som en ragata vill jag be alla att tänka efter lite, vi är tillräckligt smarta för att förstå att alla har ett ansvar att se efter vår jord. Ta ett ansvar att välja de bättre alternativen i till exempel mataffären. Det krävs inte mycket kraftansträngning för att få lite mer kunskap kring konsumtionens miljöpåverkan. Behöver du verkligen tre plastpåsar? Och behöver du köpa de frukter och grönsaker som transporterats över halva jorden? Var lite smart och minska efterfrågan på kött, mejeri och importerade varor. Och plocka upp ditt skräp, tack!

Translate
Verified by MonsterInsights