En chans att möta din framtida arbetsplats

Nextstep karriärmässa erbjuder JU:s studenter ett tillfälle att finna arbetsgivare efter examen. Årets karriärmässa arrangerades i Campus Arena och lockade många studenter. Nyfikna studenter fick möjlighet att träffa både lokala företag i Jönköping och större internationella företag.

Karriärmässan

I tisdags den 18/2 arrangerade Nextstep den årliga karriärmässan som går under samma namn. Under mässan erbjuds studenter och olika företag möjligheter att presentera sig för varandra och knyta jobbkontakter. Förutom möjligheten till nätverkande får studenterna en inblick i branschen de utbildar sig inom.

–Karriärmässan handlar om att koppla studenter med företag och förhoppningsvis hittar de jobb här i dag, säger Tobias Karlsson, projektledare för Nextstep.

–Vårt mål i dag är att knyta kontakter med studenterna och visa oss, att vi finns, säger Daniel Vågenäs, Konstruktionschef på Weland.

Under dagen höll tre företag föreläsningar för mässans deltagare. Jönköping Energi pratade om hållbarhet, Allianz presenterade sin verksamhet och Volvos marknadschef Per Carleö pratade om förändring av ett varumärke. Många studenter var på plats för att höra på föreläsarna.

Privata möten med företag

Ett annat sätt för studenterna att möta blivande arbetsgivare är genom contact calls, kontaktsamtal, som hölls under dagen. I förväg kunde Jönköpings studenter anmäla sig till ett samtal med ett utvalt företag. Karlsson berättar att projektgruppen fick in över 280 ansökningar och under mässan arrangerades ungefär hundra privata möten.

–Vissa företag söker efter studenter till specifika jobb och vissa företag söker potentiella arbetstagare i framtiden. Som student har man en chans att få värdefulla tips för att komma in med en fot i det företag man är intresserad av, säger Karlsson.

Fler arbetsmarknader

Karlsson berättar att projektgruppen tidigt tog beslutet att göra mässan bredare i år. Under tidigare år har majoriteten av utställarna på mässan varit revisionsbyråer och banker för att locka i första hand JIBS-studenter eftersom projektet har sin grund i JIBS, berättar Karlsson. I år har projektgruppen jobbat med att involvera fler arbetsmarknader i mässan och på så sätt locka studenter från Jönköpings alla fackhögskolor. Därför har de även jobbat med att marknadsföra breddningen av mässan till studenterna för att utställarna ska kunna möta drivna studenter inom deras branscher.

–Vi har jobbat mycket med att skapa en bra relation mellan Nextstep och studenterna. Det spelar ingen roll om vi har massa utställare här om inte studenterna vet om det och vill komma hit, säger Karlsson.

Framtiden är vår

Temat för karriärmässan var The furture is ours, framtiden är vår, och syftar till att välja vägarna till sin egen framtid. Temat riktar sig främst till studenterna men handlar också om att ta till vara på framtiden och värna om vår planet för kommande generationer.

–Framtiden är vår, och vi väljer vad vi gör med den. Karriärmässan öppnar upp möjligheter för studenterna att ta tag i tiden som väntar efter högskolan, säger Karlsson.

Bankett

På kvällen efter att dörrarna till Campus Arena stängt avslutades karriärmässan med en bankett och efterfest på Spira. Både företag som ställde ut under mässan och JU:s studenter möttes igen på banketten.

Translate
Verified by MonsterInsights