Fredrik Reinfeldt x Nextstep x Jönköping University

I tisdags besökte Fredrik Reinfeldt Jönköping University. Den studentdrivna organisationen Nextstep som tillhör JIBS hade ordnat en föreläsning med den tidigare statsministern och HLK-aulan var nästan helt full.

Entrén på HLK var fylld med folk som köade för att få se Fredrik Reinfeldt föreläsa. EDIT fick äran att vara en del av denna föreläsning och vi kan minst sagt säga att det var en intressant timme med många kloka tankar av Reinfeldt. Den förre statsministern berättade bland annat att han för tillfället skriver sin tredje bok. Denna bok handlar om presidentvalet i USA som kommer att hållas 3/11.

Reinfeldt talade om vår (i synnerhet studenternas) framtid. Han talade om de starka ledarna i världen. Han berättar att vi just nu är inne i den tredje “30-årsperioden” som till stor del kommer att handla om auktoritet och nationalism. Han sa bland annat:

– If I might add the number one word which I think defines our time politically, and I’m sorry to say to our Swedish audience, it’s not sustainability. It’s nationalism. Nationalism is the number one political factor of the world.

Anledningen till att Reinfeldt valde att skriva en bok om just presidentvalet i USA är eftersom USA har en otroligt stor generell påverkan på hela världen. Fredrik menar att om man kan föra politik åt folkets håll istället för auktoritära ledare så kan världen se annorlunda ut. Han var tydlig med att det ännu inte finns någon kandidat mot Donald Trump och när de väl kommer en kandidat, då kan vi fundera och reflektera över vad denna person har för åsikter och vad denna personen tror på. Men, något vi som var på föreläsningen kan vara ganska säkra på är att det ska krävas otroligt mycket för att Reinfeldt ska heja på Trump.

EDIT fick efter föreläsningen möjlighet att ställa några frågor till projektledaren i Nextstep, Tobias Karlsson.

Var det svårt att få hit Fredrik?

Det krävdes en del telefonsamtal och mail innan vi kunde komma fram till en deal som passade både Fredrik och oss. Dock så ska jag vara ärlig och säga att det faktiskt gick väldigt smidigt då jag tror Fredrik gillade att vi var just ett studentprojekt och att föreläsningen var till för just studenter.

Hur länge har ni planerat detta?

Det har varit bestämt sedan slutet av november, så vi lyckades boka honom ganska tidigt. Det svåra har dock varit att hålla det hemligt och inte låta någon få reda på det förrän vi ville gå ut med det i slutet av Januari. Vilket vi faktiskt lyckades med väldigt bra.

Hur känns det när han varit här, gick allt som planerat?

Det känns jättebra! Tack vare all planering och jobb som hela Nextstep-teamet har gjort innan och under dagen så flöt hela eventet på väldigt smidigt.

Vad är ni mest nöjda med?

Detta är något som vi i Nextstep teamet har jobbat med i flera månader så att äntligen kunna få visa upp detta arbetet för så många studenter på skolan känns jättebra och vi är väldigt nöjda med hur bra det faktiskt blev.

Vad är nästa grej Nextstep kommer att hålla i?

Härnäst så är det vårt stora event som äger rum, Nextstep karriärmässa. Den kommer vara nästa tisdag (läs: imorgon). Detta är något vi har jobbat med i cirka ett år nu. Det kommer komma ett 50-tal intressanta företag, som till exempel IKEA, Allianz, Husqvarna och Gartner. Vi har även tre intressanta föreläsningar under dagen med bland annat Volvos marknadsföringschef samtidigt som vi har många gratisprodukter och goodiebags att dela ut.

Translate
Verified by MonsterInsights