Rio håller öppet – för studenterna

I mitten på mars kom beskedet att all högskoleverksamhet på JU skulle skötas online fram till terminsslutet. Trots det håller studentkaféet Rio dörrarna öppna och fortsätter att välkomna studenter från hela campus.

Vi har öppet för studenterna, så enkelt är det, säger Suvada Siroky som jobbar som ansvarig på Rio.

Situationen i världen är det väl ingen som har missat? När världen stängde ner valde Sverige begränsningsvägen i stället vilket, här i Jönköping, ledde till att högskolan flyttade all skolverksamhet till distansstudier. På campus har ekonomiska smällar lett till att personal blivit uppsagda och permitterats. Och även om Rio håller öppet så har Sydney (på Hälsohögskolan) tvingats stänga och personalen har blivit uppsagd. 

– Vi satt på möte när vi fick höra det och vi var ju en tight grupp som jobbade tillsammans. Så det var väldigt tråkigt, jag blev väldigt besviken och fick faktiskt tårar i ögonen när vi satt där, säger Suvada Siroky från Rio.

Siroky själv och all personal på Rio har permitterats 60 procent och jobbar nu två dagar i veckan med rullande schema. Precis som andra som har blivit permitterade har Siroky svårt att vänja sig vid förändringen.

– Jag har jobbat här i 18 år, jag älskar mitt jobb. Jag är en arbetsmyra och skulle kunna jobba tolv timmar om dagen om jag fick. Och därför har det under den här perioden varit lite deprimerande att inte kunna gå till sitt jobb varje dag.

Men som sagt håller Rio öppet och dagligen befolkas lokalen av studenter. Detta om man bortser från första veckan efter att skolan ”stängt”, då kaféet stod i stort sett tomt. Men likt svenska folket som har börjat ta sig ut i samhället har studenterna sakteligen börjat hitta tillbaka till skolan och Rio. 

– Första veckan var vidrig att vara här. Men vi kände att vi behövde hålla öppet eftersom det finns studenter som inte har surf hemma eller som studerar ämnen som man behöver tillgång till skolan för. Det här är ju studenternas fik och vi vill finnas här för de som behöver. 

Vad saknar du mest med ”vanliga” dagar på JU?

– Jag saknar studenterna, livet i lokalen och de långa köerna. Att ha ”full rulle” här i fiket. Och som det känns på studenterna som kommer så saknar de också allt som gör studentlivet bra. 

Rio kommer hålla öppet fram till fredagen den 5 juni, vilket för många studenter är sista dagen den här terminen. Och de hoppas även att öppna igen vid terminsstart i augusti.

– Jag håller tummarna för att det ska bli som vanligt igen, för jag pallar inte med det här mycket längre, avslutar Siroky.

Translate
Verified by MonsterInsights