Snälla förstör inte stämningen

Vid det här laget misstänker jag att namnet Harvey Weinstein är bekant för er. Men en snabb recap är ändå på sin plats – Weinstein var en av Hollywoods mest erkända producenter och har länge jobbat med Hollywoods elit. 2017 anklagade flera kvinnor Weinstein för sexuella övergrepp och detta blev startskottet för den världsomvälvande rörelsen Metoo. Weinstein ska exempelvis ha tvingat unga kvinnor till oralsex, utnyttjat sin maktposition och begått flera våldtäkter. Han har hittills yrkat oskyldig till två våldtäkter och har fem rättegångar kvar som alla handlar om hur han på olika sätt våldfört sig på kvinnor.

I oktober 2019 går den 27 årige komikern Kelly Bachman in på en stand up klubb i New York och ser Weinstein sitta i ett av VIP-båsen med sitt entourage. Senare på kvällen ska Bachman inta scen och väljer då (eftersom ingen annan på klubben ännu adresserat elefanten i rummet) att ta tillfälle i akt att belysa faktumet att en våldtäktsman sitter i publiken. ”Freddy Krueger är alltså här ikväll”, ”Jag visste inte att vi skulle ta med oss våldtäktsvisslor och pepparspray”. Starkt tänker jag! Att som ung kvinna ta ställning emot en gigant som Weistein!

Det som sedan följer är dock ett sorgligt bevis på hur förövarna alltid skyddas och tystnadskuluren ligger som en täckte över oss alla. Bachman står på scen och konfronterar en misstänkt våldtäktsman då andra ropar ”Håll käft” (självklart män) och buar på henne. Varför kunde hon inte bara vara rolig och snygg och låta den trevliga stämningen fortlöpa? Efter hennes rutin går hon fram till Weinstein och konfronterar honom varpå hon blir utslängd. Kvinnan som säger ifrån blir tillsagd att hålla käft och utslängd så den trevliga, tysta och patriarkala stämningen kan bevaras.

Hur ska kvinnor någonsin ha möjlighet att säga ifrån? Att ta ställning? Att vinna mot våldtäktsmännen, när responsen blir såhär? Vi lever i ett samhälle där kvinnor är rädda för att bli misstrodda när de öppnar upp sig om sexuella övergrepp, och där de som till slut vågar blir utslängda ur offentliga rum. Jag hör ofta om olika övergrepp som manliga studenter begår på kvinnliga studenter på JU. En våldtäkt blev nyligen polisanmäld och förövaren dömdes av tingsrätt till sex månaders fängelse. Ändå tycker även jag ämnet är jobbigt och obekvämt att prata om. Som om att man nästan är ”elak” mot förövaren om man faktiskt adresserar ämnet. Men nu får det vara slut på det. Vi tillsammans får inta scen och göra precis som Bachman – och skita i alla tröttsamma personer som kommer skrika håll käften. Vi får skrika håll käften tillbaka.

                                                       Skriven av Amelie Karlsson

Translate
Verified by MonsterInsights